Server: Srbija će morati priznati Kosovo prije ulaska u EU

Radiosarajevo.ba
Server: Srbija će morati priznati Kosovo prije ulaska u EU

Vrlo je izgledno da će Bruxelles Srbiji postaviti priznanje Kosova kao uvjet priključenja Evropskoj uniji, smatra Daniel Server, direktor Balkanske inicijative u Institutu za mir u SAD-u.

"Dijelim mišljenje Richarda Holbrookea, iako nisam za tako tvrda uslovljavanja. Prije bih izabrao formulaciju da je kosovska nezavisnost de facto stvarnost i da se prije ili kasnije mora prihvatiti. Evropska unija neće primiti Srbiju u svoje redove dok se ne riješi problem priznanja kosovske nezavisnosti", rekao je Server.

On je za "Slobodnu Evropu" rekao da je EU to jednom učinila sa Ciprom, što je bila strašna greška i svi u Bruxellesu su svjesni te greške.

Server je istakao da činjenica što EU u ovom trenutku ne kaže Srbiji jasno i glasno da će priznanje Kosova biti uslov za članstvo u EU ne znači da to nije tačno.

Prema njegovim riječima, svaki iole objektivni analitičar shvata da će od 27 članica EU, bar jedna reći "ne" članstvu Srbije u EU dok ne normalizuje svoje odnose sa Kosovom.

"Јa razumijem, zapravo, šta Evropljani pokušavaju da postignu time što to sada ne žele otvoreno da kažu. Oni žele da učine sve da se u Srbiji učvrsti proevropsko opredjeljenje i da stvore utisak da put u Evropu neće biti tako težak", rekao je Server za RSE.

On smatra da ta skrivalica Srbiji nije od pomoći, s obzirom da je jasno kao dan da Beograd mora da riješi pitanje Kosova prije učlanjenja u EU.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije