Seljaci u šoku: Prekinut otkup mlijeka!

Radiosarajevo.ba
Seljaci u šoku: Prekinut otkup mlijeka!


Privremeno je obustavljen otkup mlijeka s čak 180 farmi diljem istočne Hrvatske. Mljekari su viješću šokirani, a neki od njih tvrde da im mlijeko niko nije ni testirao.

Na temelju rezultata analiza vlastitog paralelnog sistema kontrole sirovog mlijeka na aflatoksin, te dodatnih analiza nezavisnog laboratorija koje su potvrdile nalaze, Dukat je privremeno obustavio otkup svježeg sirovog mlijeka s farmi u kojem je utvrđena povećana razina aflatoksina. 

Ovom privremenom mjerom obuhvaćeno je 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj, a otkup će se nastaviti čim farme budu mogle isporučivati zdravstveno ispravno mlijeko, saopćeno je iz Dukata, piše Dnevnik.hr.

„Teško nam pada odluka o privremenom obustavljanju otkupa. Međutim, moramo je provesti radi sigurnosti potrošača. Svjesni smo mogućih posljedica za naše farmere i nas. Činimo sve što je u našoj moći kako bi farmeri, u najkraćem mogućem roku, počeli isporučivati ispravno mlijeko jer nam je to zajednički interes“, izjavio je generalni direktor Dukata za Hrvatsku Alen Fontana.

Iz Dukata kažu da je obustava privremena mjera, te da su farmerima osigurali dostupnost mikofiksatora (regulator stočne hrane).

Budući da je kao izvor aflatoksina utvrđena nesukladna stočna hrana, a s ciljem pomoći farmerima i što bržeg rješavanja problema, Dukat je farmerima osigurao dostupnost mikofiksatora. Obustava otkupa svježeg sirovog mlijeka je privremena mjera te će se otkup nastaviti čim se uzorkovanjem utvrdi da je mlijeko zdravstveno ispravno, navode u Dukatu.

Uzorkovanje mlijeka na farmama s kojih je obustavljen otkup ponovit će se za pet dana. U tom se roku očekuje da bi unosom ispravne stočne hrane, ako ju je farmer počeo koristiti, krave trebale početi davati zdravstveno ispravno mlijeko. Od trenutka kada je potvrđena prisutnost aflatoksina u mlijeku, Dukat je s polica trgovina povukao sporne artikle te nabavio analitičku opremu i počeo sa svakodnevnom paralelnom kontrolom otkupljenog sirovog mlijeka, napominju u saopćenju.

Mljekari su vijest iz Dukata dočekali u šoku. Dnevnik.hr navodi kako su razgovarali s predsjednikom Zajednice seljaka Slavonije i Baranje Antunom Laslom, koji tvrdi da mu se javilo više kooperanata Dukata i Megglea kojima te tvrtke odbijaju otkup mlijeka, makar kod njih uopće nisu izvršena testiranja kojima bi bila utvrđena prisutnost aflatoksina.

Napominje i da im obje tvrtke za 1.600 kuna po vreći (25 kg) nude regulator stočne hrane, gore spomenuti mikofiksator koji služi za neutralizaciju aflatoksina. Ti su mljekari sada u velikom problemu jer im je otkup obustavljen, a istovremeno su suočeni s povećanim troškovima, premda uopće nema dokaza da im je mlijeko kontaminirano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije