Šeksa i Domazeta treba ispitati zbog ratnih zločina

Radiosarajevo.ba
Šeksa i Domazeta treba ispitati zbog ratnih zločina

"Hrvatska mora razriješiti s prošlošću ako želi napredovati i krenuti dalje", stoji u službenoj objavi za medije Amnesty Internationala, a koju je potpisala ravnateljica Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju Nicola Duckworth, prenose hrvatski mediji.

U izvještaju Amnesty Internationala posebno je istaknut Vladimir Šeks, potpredsjednik HDZ-a, o čijoj se zapovjednoj odgovornosti za zločine u Slavoniji govorilo za vrijeme suđenja Branimiru Glavašu. Spomenuto je i ime Davora Domazeta Loše, penzionisanog admirala i bivšeg načelnika Glavnog stožera, za kojega su se pojavile informacije o mogućoj odgovornosti za zločine počinjene u akciji Medački džep.

"Uprkos javno dostupnim sumnjama da su odgovorni za ratne zločine, Hrvatska nije pokrenula istrage protiv nekih visokih državnih i vojnih dužnosnika", poručuje Duckworth i dodaje da "novoizabranoj hrvatskoj Vladi glavni prioritet mora biti istraga zločina počinjenih u proteklom ratu".
 
Prema podacima Amnesty Internationala, još uvijek 540 slučajeva potencijalnih ratnih zločina čeka da rezultiraju konkretnim optužnicama, a nastavi li Hrvatska trenutnim tempom, neki od slučajeva uopšte nikada neće biti razriješeni.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije