Seizmolog iz Turske: Hrvatski zemljotres imao je dva predznaka

0
Radiosarajevo.ba
Seizmolog iz Turske: Hrvatski zemljotres imao je dva predznaka
Foto: EPA-EFE / Petrinja

Turski seizmolog Haluk Eyidogan s istanbulskog sveučilišta komentirao je razorni potres u Petrinji i usporedio ga s onim koji se u oktobru prošle godine dogodio u Izmiru.

"Poslije snažnog podrhtavanja tla, koje je u oktobru pogodilo područje u blizini Seferihisara, u Izmiru, uslijedio je 1621 novi potres, od toga 44 jača od četiri stepena po Richteru.

Nakon potresa u Hrvatskoj ispitao sam karakteristike događaja. Shvatio sam da je potres imao neke 'predznake'. To su aktivnosti koje su počele 23. decembra s magnitudom 1,3, a nastavila se 28. decembra magnitudama 5,2 i 5."

Rekao je to turski seizmolog Haluk Eyidogan, koji je za 24sata analizirao potres koji je 30. oktobra pogodio Tursku i odnio 117 života, te potres koji je pogodio Hrvatsku 29. decembra i ugasio sedam života.

"Pojava predšokova, predznaka je vrlo važna sa seizmološkog gledišta. Naravno, potresi se ne mogu predvidjeti kad će biti, ali uz modernu opremu i praćenje ovih pojava može se sistem pripremiti za potencijalnu opasnost.

Ako te pojave postanu sve učestalije, može se očekivati potres. To se vidjelo i u našem slučaju, a vjerojatno će i vaši seizmolozi potvrditi istraživanjem isti slučaj", rekao je prof. Eyidogan i objasnio zašto je Izmir stradao u potresu.

Velike štete u centru Izmira bile su zbog tri faktora. To su izmirsko zaljevsko područje koje je smješteno na bazenu koji pojačava potresne valove, neusklađenost s propisima u vezi s potresima, značajan dio zgrada sagrađen je 1990-ih, kad građevinske inspekcije nisu provedene”, pojasnio je prof. Eyidogan i naglasio da je rješenje slušanje struke.

"Odmah nakon potresa postavljeno je 3020 šatora i podijeljeno 17.263 pokrivača i 10.730 kreveta. Pored toga, uspostavljen je privremeni smještajni kapacitet s 509 kontejnera", rekao je.

Turska vlada je zbog ovog potresa uvela posebne mjere pa se tako od 2021. uvodi Sistem ID za objekte. Tako da će svaki novoizgrađeni objekt morati biti otporan na najveći mogući potres u tom području. Uz to, vlast je za sve koji su ostali bez doma osigurala smještaj u hotelima i državnim objektima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije