Šef je nazivao italijanskom kurvom

Radiosarajevo.ba
Šef je nazivao italijanskom kurvom

Županijski sud u Rijeci potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda kojom HEP Proizvodnja svojoj bivšoj radnici, Riječanki Hildegardi Superini, mora isplatiti 30 hiljada kuna zbog zlostavljanja na radnom mjestu, čime je jedan od prvih procesa za mobing u Hrvatskoj dobio pravomoćni sudski epilog.

Riječanku je na radnom mjestu rukovoditeljice Odjela za plan i analizu HEP-ovog proizvodnog područja HE Zapad uznemiravao direktor Damir Lučić, po spolnoj i nacionalnoj osnovi, zbog čega je na kraju i napustila HEP i otišla u prijevremenu penziju.

Lučić je, što je potvrđeno i sudskom odlukom, zaposlenicu Superinu pred dvojicom svjedoka, u njezinoj odsutnosti, nazivao pogrdnim izrazima "talijanska kurva" i "talijanska kurvetina", govoreći kako će je poslati na ulicu, a kroz dulje ju je vremensko razdoblje uznemiravao uvredljivim, neprijateljskim i ponižavajućim ponašanjem, pretrpavao je poslom i diskriminirao na razne načine, pišu hrvatski mediji.

Superina se za zaštitu svojih prava obraćala Vladi i Saboru Republike Hrvatske, no zadovoljštinu je na kraju morala potražiti i na sudu. U sudskom postupku sada već bivši direktor PP HE Zapad Lučić opovrgao je navode iz tužbe, no sud nije povjerovao njegovom svjedočenju.

Sama Superina ističe kako je zadovoljna presudom, posebno zato što je riječ o presedanu u hrvatskom pravosuđu

"Zadovoljna sam jer sam se odlučno suprotstavila nasilju i rekla ne mobingu. Sramotno je i nedopustivo da u HEP-u, javnom poduzeću u vlasništvu države, buja nacionalizam, da se tolerira verbalno uznemiravanje, vrijeđanje i provodi mobing. Još je gore što su akteri svega zaposlenici iz rukovodne strukture. Uprava HEP-a o svemu je imala saznanja, ali klanovi unutar HEP-a čvrsto su vezani klijentelističkim i osobnim interesima. Pozicija Damira Lučića još je jaka jer je predsjednik uprave HEP-a Leo Begović dobar prijatelj njegova brata Igora Lučića, očito moćnog i utjecajnog tajnika iz bivših vlada Ive Sanadera i Jadranke Kosor", komentirala je Superina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije