Savremena umjetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi

Radiosarajevo.ba
Savremena umjetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi

Deveti UNESCO regionalni samit šefova država jugoistočne Evrope biće održan danas u arheološkom nalazištu Viminacijum, kraj Požarevca, pod nazivom "Savremena umjetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi".

Osim domaćina predsjednika Srbije Borisa Tadića, na skupu će učestvovati i predsjednici Albanije Bamir Topi, Bugarske Georgi Prvanov, Hrvatske Ivo Josipović, Makedonije Đorđe Ivanov i Crne Gore Filip Vujanović, najavljeno je iz Tadićeve pres službe.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović predvodit će delegaciju BiH na 9. UNESCO regionalnom samitu šefova država Jugoistočne Evrope, saopšteno je iz  Predsjedništva BiH.

U radu samita učestvovaće i generalna direktorka UNESCO-a Irina Bokova, evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i mlade Andrula Vasiliju i generalni direktor za obrazovanje, kulturu i nasljeđe, mlade i sport Savjeta Evrope Gabrijela Bataini-Dragoni.

Grčka i Moldavija će na samitu biti predstavljene na nivou ministra kulture i zamjenika ministra kulture.

Samit će biti održan u okviru programa "Dijalog civilizacija-kultura i kulturno nasljeđe", čiji je cilj saradnja u kulturi i zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

Plenarno zasjedanje samita zakazano je za 10.30 sati, dok će u 11.45 sati učesnici obići arheološko nalazište Viminacijum.

Nakon drugog dijela plenarnog zasjedanja, u 16.00 sati, Tadić, Bokova i domaćin sljedećeg samita, koji će biti određen na skupu, obratiće se medijima.

Viminacijum je arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca, 12 kilometara od Požarevca, blizu granice Srbije sa Rumunijom, i jedan je od najznačajnijih rimskih vojnih logora na Dunavu od prvog do Sedmog vijeka. Grad je bio kolonija rimskih građana i imao je pravo kovanja lokalnog novca, što je u okvirima rimske uprave bio najveći status koji jedan grad može da dosegne.     

Tokom iskopavanja pronađene su zanatske radionice, peći za pečenje opeke, terme, koje su bile glavno sastajalište Rimljana, iskopano je šest bazena, naziru se i oslikani zidovi sa cvjetnim i životinjskim motivima, a iskopan je i mauzolej za koji se pretpostavlja da je grobnica cara Hostilijana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije