Savjet ministara EU o zapadnom Balkanu

Radiosarajevo.ba
Savjet ministara EU o zapadnom Balkanu

Ministri vanjskih poslova EU razmatraće danas u Bruxellesu situaciju na zapadnom Balkanu, a posebno budućnost i mandat vojne operacije EU u BiH /ALTEA/.

Ministri će u vezi sa ovim pitanjima usvojiti određene zaključke, saopšteno je iz Evropske komisije, prenosi Srna.

Savjet ministara inostranih poslova razmatraće i trenutni zastoj mirovnog procesa na Bliskom istoku, a očekuje se da će pozvati na hitan nastavak pregovora koji bi vodili rješenju.

Šefovi diplomatija EU razmatraće i situaciju u Iranu, posebno nuklearni program te zemlje, ljudska prava i odnose EU i Teherana.

Očekuje se da će Savjet usvojiti zaključke o Iraku, klimatskim promjenama i bezbjednosti, ljudskim pravima i demokratizaciji u zemljama trećeg svijeta, smjernicama EU za promovisanje međunarodnog humanitarnog prava, kao i o Latinskoj Americi.

Ministri inostranih poslova će tokom radne večere sa visokim predstavnikom EU Ketrin Ešton otvoriti debatu "Evropa kao globalni igrač".

Šefovi diplomatija EU juče su odlučili da odblokiraju Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, pošto je Holandija pristala da ublaži stav poslije pozitivnog izvještaja glavnog tužioca Haškog tribunala Sergea Brammertza.

Ključni korak naprijed predstavljao je Brammertzov stav da je saradnja Beograda sa sudom u Hagu u konstantnom usponu, što su šefovi diplomatija članica EU ocijenili kao veoma povoljan napredak.

Sastanak ministara spoljnih poslova EU dio je priprema za predstojeći samit šefova država i vlada EU, zakazan za 10. i 11. decembar.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije