Sava potopila fudbalsko igralište, val stiže u Zagreb

Radiosarajevo.ba
Sava potopila fudbalsko igralište, val stiže u Zagreb
/ Foto: Čitatelj eVarazdina Miran Mihin

Foto: Čitatelj eVarazdina Miran Mihin

Vodeni val koji je ostavio potopljena sela u Sloveniji, Savom stiže prema Zagrebu: neki dijelovi Zagrebačke županije već su poplavljeni. Poplavljeno je igralište NK Podsused, a izletište Suhina nedaleko Podsusedskog mosta priprema se za vodenu stihiju.

U sklopu preventivnih mjera zatvoreni su prolazi u zonama odteretnog kanala Sava – Odra, kao i cestovni prilaz ispod podvožnjaka Jadranskog mosta, zbog čega autobusne linije s terminala Savski most prometuju preusmjereno. Poteškoća ima i na području Velike Gorice, a normalizacija prometa očekuje se u poslijepodnevnim satima

Vrhunac vodenog vala u Savi očekuje se danas između 15 i 17 sati, javili su iz Vodoopskrbe i odvodnje, te su poduzete preventivne mjere zaštite na vodocrpilištu Strmec. Štite se i vodocrpilišne prepumpne stanice koje bi u vodenom naletu mogle biti poplavljene, a očekuje se da će se predviđeni višak vode preliti u odteretni kanal Sava – Odra, javio je Vecernji.hr.

Nasip kod Virje Otoka koji je bio napuknuo, u potpunosti je popustio u dužini od 30 metara pa voda sada nezaustavljivo nadire prema poplavljenom naselju, piše Evarazdin.hr. Veće oštećenje nasipa kod Virje Otoka dogodilo se oko podneva kada je vrhunac vodenog vala već prošao kroz to mjesto.

Evakuacija

Trenutačno je pojačano prelijevanje vode, a sanaciju vrše Vodogradnja Varaždin, vatrogasci i pripadnici civilne zaštite. Očekuje se da će nasip u potpunosti biti saniran do večernjih sati, rekli su za Dnevnik.hr u Hrvatskim vodama. Ugroženo je oko 280 stanovnika koji žive na tom području, budući da je nasip tijekom jutra već na nekoliko mjesta pod pritiskom vode manje oštećen.

'Ako ne uspijemo, prijeti nam evakuacija čak 200-tinjak ljudi, svih preostalih u Virje Otoku', rekao je načelnik općine Cestica Mirko Korotaj, piše evarazdin.

U ovom mjestu se oko 4 sata ujutro izlila Drava, a izmjeren je protok vodenog vala od čak 3.300 metra kubnih u sekundi. To je razina koju rijeka Drava dostiže jednom u hiljadu godina. U Virje Otoku svih 60 kuća je već zahvaćeno vodom. Do sada su poplavljena dvorišta i podrumi, a ima i potpuno poplavljenih kuća. Mnogi stanovnici u svojim kućama imaju vodu do koljena.

Vrhunac vodenog vala iz Slovenije bio je između 10 i 12 sati u Jasenicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije