Sastao se slovenski državni vrh, aferu komentarisali Plenković i predsjednica Kolinda

Radiosarajevo.ba
Sastao se slovenski državni vrh, aferu komentarisali Plenković i predsjednica Kolinda
Foto: Igor Kralj/PIXSELL / Ivan Tolj

Sjednica slovenskog Vijeća za nacionalnu sigurnost održana je večeras u Ljubljani. Sjedinici su prisustvovali ministar financija Andrej Bertoncelj, ministrica infrastrukture Alenka Bratušek, predsjednik Republike Borut Pahor, ravnatelj Save Rajko Kozmelj i predstavnik najveće oporbene stranke SDS-a.

Ranije je Slovenija povukla i svoju ambasadoricu iz Zagreba, a "špijunsku aferu" komentarisali su i premijer Hrvatske Andrej Plenković, kao i predsjednica Hrvatske - Kolinda Grabar-Kitarović.

"Predsjednica Republike nije, te nikada ne bi ni tražila da se neka tema povuče iz slovenskih medija, ni izravno, ni preko posrednika. O pisanju slovenskih medija doznala je upravo iz samih medija.

Činjenica jest kako je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, a što je rezultiralo propašću arbitraže. Riječ je o pravosudnom skandalu, a ne o obavještajnoj problematici, te odbacujemo ovaj pokušaj zamjene teza", saopćeno je iz Ureda predsjednice Hrvatske.

U izjavi za N1 Hrvatska, Andrej Plenković je rekao:

"Hrvatska vlada nema mogućnosti, ambicije niti je to naša politika utjecati na bilo kakve objave u slovenskim medijima. Arbitražni postupak je kompromitiran, jednoglasna odluka je donesena prije četiri godine. Ta je odluka obavezna i za moju vladu. Naša je želja razvijati dobre odnose sa Slovenijom", rekao je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije