Sastali se Kolinda i Vučić: Pokušat ću ući u hrvatske cipele

Anadolija
Sastali se Kolinda i Vučić: Pokušat ću ući u hrvatske cipele
Telegraf / Arhiv
Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Subotici da je sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović danas imao dobre, sadržajne i konstruktivne, ali i ne lake razgovore.

On je kazao da su se dogovorili da pokušaju da riješe pitanje granične linije, a da, ako u tome ne uspiju, izađu pred međunarodne institucije.

"Važno je da se ti problemi reše, da ne ostavljamo ništa (probleme) budućim generacijama. Želimo da živimo u miru, popravljamo atmosferu. Pokušat ću nekada da uđem u hrvatske cipele, kao što bih voleo da oni nekada uđu u srpske cipele. Bavili smo se suštinskim važnim stvarima. Pre svega, to je važno zbog ljudi koji žive u Srbiji i Hrvatskoj", rekao je Vučić.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović rekla je da se obavezuje da sa Vladom Hrvatske pokrene rješavanje svih pitanja iz Deklaracije o rešavanju otvorenih pitanja koju su dvije države danas potpisale, prije svega imenovanjem članova mešovitih komisija.

"Ova se pitanja neće riješiti preko noći, ali vjerujem da su Hrvatska i Srbija dovoljno zrele da bilateralna pitanja tretiraju kao takva, ako to ne bude moguće, tretirat ćemo to kroz međunarodna tijela", rekla je Grabar - Kitarović.

Ona je kazala da je važno da Srbija i Hrvatska zajedno učestvuju u projektima Evropske unije i da Hrvatska ne želi da blokira Srbiju na putu eurointegracija.

"Hrvatska doista želi vidjeti Srbiju kao članicu EU, kao i ostale zemlje regiona. To je uvjet za stabilnost i sigurnost ovog dijela Evrope. Sva pitanja koja se pojave kao pitanja koja treba riješiti, vjerujem da ćemo smoći snage da se dogovorimo, bar oko prelaznih mjera. Srbija i Hrvatska žele se ponašati kao odgovorne članice EU. Vjerujem da se ovakve situacije neće ponavljati", kazala je Grabar-Kitarović.

Ona je ocijenila da su do sada Srbi i Hrvati sa obje strane granice imali problema, jednim dijelom zbog loše komunikacije.

"Nije učinjeno puno proteklih godina, učinjeno je veoma malo. Imali smo problema na obje strane, jednim dijelom zbog nedostatka komunikacije", rekla je Grabar-Kitarović i dodala da je zadovoljna odnosom Vučića prema Hrvatima u Srbiji.

Mandatar Vučić kazao je da je danas imao priliku da čuje probleme hrvatske zajednice u Srbiji i da je obećao izgradnju puteva u Donjem Tavankutu, koji je danas posetio, kao i podršku kulturnim programima te zajednice.

"Ja sam danas već razgovarao s budućim gradonačelnikom Subotice, koji je dobio zadatak da asfaltira dve glavne ulice u Donjem Tavankutu, a mandataru za sastav pokrajinske Vlade Igoru Mroviću rekao sam da nađe novac u budžetu Vojvodine za finansiranje 'Hrvatske reči'", rekao je Vučić.

On je zahvalio predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji što su primetili pomake u odnosu prema njima, a naročito kada je u pitanju izdavanje udžbenika na hrvatskom.

Vučić i Grabar-Kitarović potpisali su ranije danas Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske, kojom su se obavezali da će raditi na poboljšanju položaja manjina, pronalaženju nestalih lica tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, zajedničkom rešavanju migrantske krize, zajedničkoj borbi protiv terorizma, ali i zajedničkom učešću u evropskim fondovima. Dio Deklaracije odnosi se i na pokušaju mirnog rešavanja pitanja granične linije Srbije i Hrvatske.

Oni su jutros posjetili Dalj i rodnu kuću srpskog naučnika Milutina Milankovića u Hrvatskoj. Tamo su se sastali i sa predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, a zatim otkrili spomenik Milankoviću.

Potom su došli u Srbiju u mesto Donji Tavankut kod Subotice, gdje su razgovarali sa predstavnicima Hrvata u Srbiji i obišli Dom kulture "Matija Gubec", posvećen hrvatskom revolucionaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije