Saslušano 12 osoba zbog napada na novinare

Anadolija
Saslušano 12 osoba zbog napada na novinare
Makedonske vlasti saslušale su 12 osoba u vezi sinoćnjeg napada na novinarsku ekipu A1 u Skoplju tokom protestnog marša Građanske inicijative ”Za zajedničku Makedoniju”.

Naime, nepoznate osobe napale su ekipu makedonskog portala A1, a dvojica novinara su povrijeđena i prevezena u Centar za hitni prijem u Skoplju.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije vjeruju da iza napada stoje dvije osobe, a među saslušanim je i nekoliko organizatora protesta.

Ministar unutrašnjih poslove Makedonije Agim Nuhiu osudio je nemili događaj i istaknuo da će policija učiniti sve kako bi se rasvijetlio slučaj.

"Apelujemo na građane Makedonije da se suzdrže od bilo kog oblika nasilja i povrede pravnog poretka i ustavnih vrijednosti. Građani imaju pravo da protestuju na demokratski način, da se okupe na javnim mjestima i da iskažu svoje stavove. Ali zakon o javnom redu i miru moraju poštovati", rekao je Nuhiu.

Tokom sinoćnjeg protesta došlo je i do dvije tuče, pri čemu su povrijeđene tri osobe uzrasta od 16 do 19 godina, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Hiljade građana Skoplja protestovalo je sinoć drugi dan zaredom za, kako navode, odbranu unitarnog karaktera zemlje, očuvanje Ustava i ustavnog imena Republika Makedonija.

Protest je organizovala Inicijativa ”Za zajedničku Makedoniju“, a povod je, kako su kazali dogovor lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zorana Zaeva o platformi koja predviđa upotrebu albanskog jezika kao drugog službenog što, ističu, šteti interesima makedonskog naroda.

Organizatori protesta poručili su je da će se okupljati svakog dana s namjerom da onemoguće promjenu Ustava i dok se ne riješi aktuelna politička kriza zemlji.

Osim u Skoplju, protest je održan i u Manastiru, Kičevu, Štipu i Prilepu.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije