Šarić se ne osjeća krivim: 'Samo još za zemljotres nisam optužen'

Radiosarajevo.ba
Šarić se ne osjeća krivim: 'Samo još za zemljotres nisam optužen'

U svom prvom pojavljivanju pred Specijalnim sudom u Beogradu, Darko Šarić je izjavio da se ne osjeća krivim, javlja Tanjug.

"Ne osećam se krivim ni po jednoj optužnici. To je laž", rekao je on.

U Beogradu je danas nastavljeno suđenje narkobosu, koji je nakon više godina bjekstva, uhapšen 18. marta, i pripadnicima njegove kriminalne grupe koji se terete za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu 2008. i 2009. godine.

"Ne osećam se krivim ni po jednoj tački optužnice. Sve optužnice su spojene u jednu veliku laž, samo još za zemljotres nisam optužen", rekao je Šarić pred Specijalnim sudom u Beogradu.

On je u iznošenju ličnih podataka rekao da je srpski državljanin, a da su ga se svi odrekli, "sudeći po političarima". Dodao je i da je imao slovačko državljanstvo, ali da misli da ga više nema.

"Od imovine nemam više ništa", rekao je Šarić, a na pitanje sudije Siniše Petrovića kako se izdržava, Šarić je rekao da ga sada "izdržava država" i da može da pohvali zatvorskog kuhara.

Šarić je rekao da je razumio optužnice i da je pročitao koliko je mogao, a da su mu bila potrebna dva stražara da sve optužnice unesu u ćeliju.

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

U drugom postupku Šariću se sudi zbog pranja novca stečenog od trgovine drogom, koji je ubacivao u legalne tokove srpske privrede za vrijeme privatizacije, a na optuženičkoj klupi su njegovi saradnici, mahom privrednici i advokati preko kojih je završavao poslove.

Darku Šariću i osobama koje su povezane sa njim u protekle četiri godine oduzeto je niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar.

Šarićeva grupa počela je da se raspada prije četiri i po godine nakon međunarodne akcije Balkanski ratnik, kada je u urugvajskoj luci zaplijenjeno oko 2,2 tone kokaina, na jahti hrvatskog državljanina Anastazija Martinčića, takođe pripadnika Šarićeve ekipe.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije