Sandžaklije, sretan vam Dan Sandžaka!

Anadolija
Sandžaklije, sretan vam Dan Sandžaka!
0 / Foto: Sandžakpress.net
Na današnji dan prije 73 godine, sandžački Bošnjaci, Srbi i Crnogorci su se ujedinili u borbi i uspostavili Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka

20. novembar, Dan Sandžaka bit će danas obilježen nizom manifestacija i kulturnih događaja u više sandžačkih mjesta, srbijanskog i crnogorskog dijela, javlja Anadolu Agency (AA). 

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) će danas posjetiti Opštinu Pljevlja gdje će položiti cvijeće pred spomen ploču gimnazije, mjestu osnivanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS-a).

Na istom mjestu će prethodno predstavnici Bošnjačke stranke, parlamentarne i stranke bošnjačke zajednice u Crnoj Gori, položiti cvijeće na mjestu gdje je osnovan ZANOS, obilježavajući na taj način Dan Sandžaka i Pljevalja, nekadašnje Taslidže.

Bošnjaci, Srbi i Crnogorci se ujedinili u svojoj antifašističkoj borbi

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin uputio je čestitku svim građanima Sandžaka, podsjetivši da su se, prije tačno 73 godine, sandžački Bošnjaci, Srbi i Crnogorci se ujedinili u svojoj antifašističkoj borbi i uspostavili Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) i obnovili autonomiju Sandžaka.

"Dan Sandžaka je nacionalni praznik Bošnjaka i svih građana Sandžaka koji simbolizira jedan od najsvijetlijih perioda u modernoj historiji sandžačkog naroda, ideju antifašizma, težnju za slobodom, ljudska prava i trajno evropsko opredjeljenje bošnjačkog naroda. Uz najiskrenije želje za mir, jedinstvo i toleranciju, još jednom vam čestitam 20. novembar – Dan Sandžaka", rekao je Ugljanin.

U okviru programa obilježavanja Dana Sandžaka, već cijelu deceniju, Bošnjačko nacionalno vijeće organizuje Sandžačke književne susrete (SAKS), u okviru kojih se dodjeljuje i nacionalna nagrada "Pero Ćamila Sijarića". Ovogodišnji književni susreti oržavaju se danas.

KUD "Isa-beg" i Kulturni Centar Novi Pazar pod pokroviteljstvom Grada Novog Pazara danas organiziraju drugi po redu “NP Sevdah FEST”, a takmičit će se mlade nade sevdaha iz Sandžaka, BiH, Crne Gore i Makedonije.

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) u povodu Dana Sandžaka organizira okrugli sto “Sandžak euro regija”, a u subotu je u Kulturnom centru Novi Pazar, povodom "Dana Sandzaka" održana tribina pod nazivom "Putevi Sandžaka".

U program BNV-a Dan Sandžaka će imati dio posvećen najmlađima. U petak je u novopazarskoj Koncertnoj dvorani, premijerno je prikazana predstava za djecu “Halimina domovina”, autorice Suade Hodžić.

Literarni nagradni konkurs koji nosi naziv "Sandžak se srcem izgovara“ otvoren je od 8. do 23. novembra. Na konkursu mogu učestvovati učenici V, VI, VII i VIII razreda osnovne škole.

Foto konkurs "Ovo je Sandžak“  otvoren je za sva lica uzrasta od 13 do 30. godina.

 

Dan Sandžaka obilježava se 20. novembra, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine. Dan Sandžaka, kao i ostali bošnjački nacionalni blagdani utvrđeni su odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na III redovnoj sjednici Vijeća, održanoj u Novom Pazaru, 11. maja 2004. godine. Dan Sandžaka se u srbijanskom dijelu te regije obilježava kao neradni dan. Na Dan Sandžaka na svim lokalnim institicijama i ustanovama u tom dijelu Srbije istaknuta je zastava Bošnjaka u Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije