Sanaderovo izručenje moglo bi trajati godinu dana

Radiosarajevo.ba
Sanaderovo izručenje moglo bi trajati godinu dana


Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader može biti izručen Hrvatskoj, odlučio je sud u Salzburgu. Sanader se od 10.12. nalazi u pritvoru u Austriji, a hrvatsko ga pravosuđe tereti za više kaznenih djela.

Ivo Sanader do daljnjega ostaje u pritvoru. Njegovi advokati Goran Suić i Werner Suppan najavili su žalbu Visokom sudu u Linzu. Drugostupanjska odluka trebala bi biti poznata za 14 dana, ali ne isključuju se žalbe Vrhovnom i Ustavnom sudu.

"Zbog toga bi cijeli postupak izručenje mogao potrajati i godinu i pol dana, koliko je trajalo izručenje Vladimira Zagorca", procjenjuje advokat Ante Nobilo. S njim je suglasan i predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, koji je siguran da Sanader neće biti izručen prije parlamentarnih izbora.

Sanader se protivi izručenju

Sanader se protivi izručenju jer njegovi advokati nisu dobili na uvid dokumente iz kojih bi bilo jasno vidljivo za što ga se točno tereti te zbog navodne političke motiviranosti uhićenja.

No, po izmijenjenim odredbama Kaznenog zakona, oni te spise ne mogu dobiti, dok njega ne sasluša Ured za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala (USKOK). Uz to, prema Sanaderovim riječima što ih je javnosti prenio njegov bečki advokat Werner Suppan, u Hrvatskoj ne postoje uvjeti za pravično suđenje u smislu Konvencije o ljudskim pravima.

SDP i Kosor bez komentara

SDP nije želio komentirati odluku o Sanaderovom izručenju jer su, kako je kazala bivša ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović: "govorili i upozoravali kad je bilo vrijeme, sada neka govori pravosuđe".

Premijerka Jadranka Kosor također nije željela komentirati odluku suda u Salzburgu, a predsjednik Ivo Josipović iz Firence je poručio kako bi Sanader imao pravedno suđenje u Hrvatskoj. Za političke je promatrače jedino izvjesno da će suđenje Sanaderu biti neugodno po HDZ, ali i mnoge aspekte političkog, javnog i gospodarskog života Hrvatske.

Zloupotreba položaja i milionske provizije

Sanadera se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti u više slučajeva. Istražuje se njegova uloga u slučaju Fimi medija, tvrtke preko koje je iz ministarstava i javnih poduzeća izvučeno više desetaka miliona kuna. Nadalje u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 miliona kuna tokom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj.

Istražuje se i namjera Sanadera i vlasnika Diokija Roberta Ježića da JANAF-u prodaju zemljište za izgradnju rezervoara nafte po cijeni većoj za oko 10 miliona eura od realne tržišne vrijednosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije