Sanadera iz politike otjerala mafija

Radiosarajevo.ba
Sanadera iz politike otjerala mafija

Ivo Sanader, bivši premijer Hrvatske, dao je ostavku zbog prijetnji mafije, a navodno mu je mafija postavila i ultimatum - ili ostavka ili će mu početi ubijati porodicu, objavio je WikiLeaks.

Objavljeni izvještaj na Wikileaksu dio je povjerljivog e-maila američke privatne obavještajne službe Stratfor, u novom valu ‘Global Intelligence Files’ dokumenata koji su objavljeni jučer (29. februara) u sklopu akcije javnog objavljivanja tajnih pet miliona e-mailova.

Wikileaks: Šta skriva tajna prepiska Stratfora?

Mafije: Hrvatska vs Srbijanska

"Izvor nam tvrdi kako je Ivo Sanader, hrvatski premijer, podnio ostavku zbog organizovanog kriminala. U biti, on je imao neki dogovor s lukom Ploče, tamo gdje je Hrvatska trebala izgraditi LNG terminal. On je u biti ušao dobro u organizirani kriminal, a oni su mu na izbor dali ili da se povuče iz politike, ili će mu početi ubijati porodicu”, stoji u izvještaju koji je podnio stratforski analitičar Marko Papić.

Papić piše kako je Sanader pratio mafijaške upute, ali je podvukao kako Hrvatsku vodi palica organiziranog kriminala.

“Zemljom vlada organizovani kriminal. Problem je što su građanski ratovi u Jugoslaviji imali ozbiljan uticaj na kompletnu regiju, te su dopustili ratnim profiterima da nastave sa aktivnostima i nakon rata.

I u Srbiji ima organizovanog kriminala, ali nije toliko jak kao u Hrvatskoj, jer je ubojstvo Đinđića dalo državi podstreka da očisti većinu elemenata najjačeg organiziranog kriminala”, naveo je ovaj analitičar.

“Opa, to su uistinu zanimljive stvari”, odgovara mu kolega Eugene Chausovsky, kojem je email bio poslan: “Ovo sa Sanaderom je suludo (iako očekivano).”

Bildtove vizije

Papić je u toj korespondenciji pisao i o odnosu Slovenije i Hrvatske, pripajanju Balkana Evropskoj Uniji, ali i opisao švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta za kojeg je naveo, pored ostalog, da svoju zemlju vidi kao buduću svjetsku velesilu.

On je, ističe se, gurao Hrvatsku na putu ka EU, iako je “ne voli”, a radio je to samo kako bi stekao nove saveznike u EU nasuprot Njemačkoj i Francuskoj.

Bildt je, piše Papić, na jednom sastanku Putina nazvao četnikom.


Carl Bildt Putina nazvao četnikom

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije