Sanader želio šokirati Evropu

Radiosarajevo.ba
Sanader želio šokirati Evropu


S Ivom Sanaderom ekipa Jutarnjeg lista razgovarala dan poslije njegove najave da se povlači iz aktivne politike

U četvrtak ujutro, opisuju njegovi bliski suradnici, premijer Sanader došao je u svoj kabinet vidljivo odmoran i raspoložen. Međutim, tijekom dana, kako su počele stizati informacije o negativnim reakcijama javnosti i i većeg dijela članstva HDZ-a na odluku o povlačenju, Sanaderovo se raspoloženje počelo mijenjati.

Premda je primio i stotinjak poruka potpore, pokazalo se da je puno više onih u kojima mu zamjeraju što se u trenucima krize odlučio povući sa svih funkcija, koje ga čak optužuju za izdaju i bijeg.

Sanader je suradnicima priznao da je iznenađen takvim reakcijama, te da nije očekivao toliko nerazumijevanja za svoju odluku.

Strasti i emocije

"Siguran sam da će javnost vrlo brzo, za nekoliko dana, kada se smire strasti i emocije i kada prevladava razum, shvatiti da je moj potez od iznimne važnost za politički život Hrvatske. Uvjeren sam da je to značajan demokratski iskorak za Hrvatsku. Moja će odluka pridonijeti europeizaciji Hrvatske i uspostavi novih standarda u državi. Pokazat će se, kao i kada je došlo do promjene vlasti 2000. i 2003., da u Hrvatskoj nema nezamjenjivih ljudi, da se nakon promjena vodećih političkih ekipa ne događa ništa dramatično. Zapravo, posve suprotno", kazao je Sanader.

Dodao je i to da je "Hrvatska svaki put nakon izbora izlazila jača, što je dokaz da je postala zrela demokratska država koja može bez potresa izdržati svaku promjenu vlasti. Nova Vlada i HDZ pokazat će da su sposobni i da se znaju nositi s problemima. A ja sam pak svima pokazao da nisam karijerist, da ne želim vlast pod svaku cijenu te da se nisam doživotno zalijepio za premijersku i političku karijeru."

Međunarodna dimenzija

Nešto kasnije Sanader je suradnicima prvi put otkrio još jedan razlog koji ga je ponukao da donese odluku o povlačenju.

"Hrvatskoj je potreban šok. Među građanima Hrvatske još nije sazrelo uvjerenje o nužnosti radikalnog zaokreta od dosadašnjeg načina života i rada. Svaku mjeru štednje, svaki pokušaj da se obuzda golema potrošnja, javnost je dočekivala na nož i s krajnjim nerazumijevanjem. Možda će moje povlačenje iz politike pridonijeti da se građani Hrvatske napokon suoče s realnošću i s nužnošću radikalnih promjena i drastičnog zaokreta u svim sferama života", kaže Sanader.

"Licemjerno je da sada oni koji su me javno prozivali da sam nesposoban, da upropaštavam državu, da ne znam naći rješenje za probleme, sada kada sam dao ostavku traže da ostanem. Ako sam nesposoban, kako kažu, zašto ne dopuste da odem. Oni bi bili najsretniji da sam se srušio i slomio. U Hrvatskoj su naviknuti da političari pobjeđuju na izborima ili da završe na Mirogoju ili na smetlištu povijesti. Osim toga, mnogi misle da je, primjerice, prijem Hrvatske u NATO ili članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a nešto normalno, nešto što se dogodilo samo po sebi. A nije tako, iza toga stoji mnogo rada, lobiranja, pregovaranja, trud... Mnoge moje poteze ne samo da nije razumjela javnost i oporba nego i mnogi moji bliski suradnici. Proći tolike bitke, dožvjeti toliko nerazumijevanja i otpora, nije ni lako ni jednostavno, niti je moguće bez ožiljaka i rana. Sve to na svakom čovjeku ostavi neizbrisive tragove. Osim toga, moja ostavka ima i važnu međunarodnu dimenziju. Europskim političarima koji su tražili objašnjenje moga poteza odgovarao sam da sam to učinio i iz protesta zbog neprihvatljivog ponašanja spram Hrvatske", kaže Sanader.

Politikantske igre
Sanader je za kraj dodao: "Naprosto nisam želio sudjelovati u politikantskim igrama dijela europskih političara koji, premda znaju koliko je važno da Hrvatska uđe u EU, nisu uložili potreban trud da prekinu besprimjerno ucjenjivanja Slovenije. Upravo zbog svega toga siguran sam da će moja odluka otrijezniti europske političare i prisiliti ih da se sada suoče s posljedicama svog neprincipijelnog i neeuropskog ponašanja."

....

I dalje stoji upitnik - zašto je otišao Sanader?

Zašto odlazi i zašto baš sada? U tom pitanju, na koje su svi tražili odgovor jer ih „zamor materijala“ i lični razlozi nakon dubokog promišljanja, kako je Ivo Sanader obrazložio svoje povlačenje iz politike, nije zadovoljio, sadržani su i uzroci ljutnje i bijesa gađana zbog njegovog odlaska, kao i zahtjeva opozicije za prijevremenim izborima. No, to je otvorilo i prostor za nagađanja da li se Sanader povlači zbog zdravlja, neuspjeha u vođenju zemlje ili pritiska HDZ-ovih jastrebova, piše danas Deutsche Welle.

Profesor Žarko Puhovski smatra kako je u pozadini ipak zdravlje, premijerovo ili nekoga iz njegove porodice, jer u Hrvatskoj nitko ne podnosi ostavke zbog neuspjeha u radu. Nasuprot njega, profesor Branko Caratan smatra da se radi o frakcijskim obračunima u vladajućoj stranci.“Ekonomska situacija nije blistava. Na drugoj strani ulazak u Evropsku uniju nam je zaustavljen. Prema tome, najvjerojatnije je previranje u stranci. Vidimo da nije samo u pitanju ostavka premijera Sanadera, nego su na dnevnom redu i brojna kadrovska pomicanja unutar vrha Hrvatske demokratske zajednice“.

Potrebni novi izbori

Političku karijeru Sanader je započeo 1990. osnivanjem ogranka HDZ-a u austrijskom Tirolu, a 1992. je prvi put izabran za saborskog zastupnika.Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Političku karijeru Sanader je započeo 1990. osnivanjem ogranka HDZ-a u austrijskom Tirolu, a 1992. je prvi put izabran za saborskog zastupnika.I opozicija je bila zbunjena, ali ipak ne toliko da ne bi nagađala na temu – odlazi da bi se vratio, kao npr. IDS-ov zastupnik Damir Kajin - „Nije to ništa drugo nego manevar kako bi se za pet mjeseci ponovo pojavio pred svojim ljubljenim narodom.“

Predsjednik SDP Zoran Milanović, Sanaderov odlazak usporedio je s napuštanjem broda u krizi i ponudio izlaz. „Smatramo da su u ovakvoj situaciji, nakon ostavke, a naročito nakon ovakve ostavke premijera, koja nije obrazložena baš ničim, zemlji potrebni prijevremeni izbori i potrebno je vodstvo.“ Najžešći u kritici bio je čelnik narodnjaka Radimir Čačić.“Vođa, koji je dao ključan doprinos da građani Hrvatske i hrvatski narod dovede do ovakve krize, ne smije i ne može napustiti brod koji tone, građane u ovakvoj situaciji. To nije vođa. To je kukavičluk.“.

Nasuprot opozicije, koalicijski partneri prihvatili su Sanaderovo objašnjenje i već prikupili 83 potpisa za Jadranku Kosor kao novu mandataricu Vlade. Sada je odluka na predsjedniku Stipi Mesiću. On je za najavio konzultacije s čelnicima stranke, a nakon sastanka sa Sanaderom u saopštenju je poručio kako je zemlja u krizi te da premijerova ostavka ne pridonosi stabilnosti zemlje.H rvatski mediji, inače, vrlo su iscrpno izvještavali o svim političkim i medijskim reakcijama u regiji te u svijetu na odlazak Ive Sanadera.
.....

"Nema potrebe za prijevremenim izborima jer je ova vlast osvojila povjerenje građana", kazao je bivši premijer Ivo Sanader nakon što je i službeno podnio ostavku.

Nakon što je predsjedao svojom posljednjom sjednicom Vlade kao premijer, Ivo Sanader je zahvalio svim svojim suradnicima, medijima i građanima na povjerenju.

Istaknuo je da je siguran da će ova vlada 'i dalje nastaviti služiti građanima u nešto drukčijem sastavu'.

Kazao je i da je obavio konzultacije s predsjednikom Mesićem na kojima je bila prisutna i Jadranka Kosor te je siguran da će sve biti brzo obavljeno bez spekulacija i prizivanja izbora. Dodao je i da je predsjednik na istoj 'crti razmišljanja'.

Naglasio je da očekuje da će, s obzirom na to da nova Vlada ima većinsku potporu u Hrvatskom saboru i dovoljan broj zastupničkih potpisa, to biti obavljeno vrlo brzo.

"Očekujem da će to sve biti obavljeno u vrlo brzom roku, da se ne ostavi nikakav prostor za nikakve spekulacije ili prizivanje novih izbora. Za tim nema potrebe. Postoji parlamentarna većina koja je dobila povjerenje građana na izborima 2007. i to povjerenje ćemo opravdati do kraja", rekao je Sanader.

Poručio je da 'ta parlamentarna većina, u nešto izmijenjenom sastavu, nastavlja dalje'.

Ustvrdio je da je to i stav predsjednika Mesića. 'Predsjednik je, naravno, na istoj crti, kao i uvijek kad smo nas dvojica razgovarali o bilo kojoj temi, a kad nismo dopustili da se razgovara preko medija', zaključio je Sanader.

'Bila mi je čast sjediti na ovom mjestu', rekao je Sanader na kraju sjednice.
...

Dan nakon što je premijer Hrvatske podnio ostavku "zboh osobnih razloga", predsjednik te države Stjepan Mesić izražava iznenađenje, opozicija osuđuje bez dlake na jeziku, svjetski mediji navode ekonomske razloge, a facebook bruji

U sinoćnjem sušeljavanju predstavnika vladine koalicije i opozicije u emisiji "Otvoreno" na HRT-u, nisu se štedjele riječi osude Sanaderovog postupka. Dok su predstavnici koalicije nastojali opravdati premijerovu ostavku, ne nudeći konkretne rezloge za nju, Milanka Opačić iz SDP-a i Vesna Pusić iz HSLS-a su bile oštre u tvrdnjama da je premijer ostavio zemlju u najtežoj situaciji. U jednom trenutku Pusićeva je replicirala HDZ-ovcu Božidaru Kalmeti: "Trenutak je, gospodine Kalmeta, da se pokrijete ušima. Premijer vam je pobjegao, vlada vam je pala".

Hrvati izražavaju nezadovoljstvo situacijom, pa se tako dan nakon ostavke na Facebooku pojavila i grupa od preko 36.000 ljudi koji ne žele da im Jadranka Kosor bude premijerka.

Situaciju koja je nastala neočekivanim odlaskom hrvatskog premijera analiziraju svjetski mediji.

Wall Street Journal piše kako 'Sanader ostavlja zemlju u najgoroj ekonomskoj situaciji od 1991'.

'Sanaderov je odlazak šokirao malu balkansku naciju. Građani brinu što nosi neposredna budućnost. Oporba traži raspisivanje izvanrednih izbora, a analitičari upozoravaju da je Sanaderova ostavka loša vijest pogotovo za ranjivu ekonomiju i kreditni rejting zemlje' – može se pročitati na web stranicama televizijske mreže ABC.

Izvještajna agencija Bloomberg.com, koja većinom objavljuje vijesti iz ekonomije i financija navodi izjavu Zdeslava Šantića, analitičara zaposlenog u zagrebačkom uredu austrijske banke Raiffeisen koji kaže da 'u Hrvatskoj nitko nije očekivao premijerovu ostavku'. 'U nesigurnim vremenima za hrvatsko gospodarstvo, kao i regionalnu ekonomiju uopće, vrlo je loše ako dođe i do političke neizvjesnosti jer će to ojačati negativne trendove na ekonomskom planu te povećati rizik poslovanja' – rekao je ovaj bankovni stručnjak. Dojam o nadolazećoj neizvjesnosti potvrđuju i riječi Srećka Jurdane, komentatora tjednika Nacional, koji je agenciji Bloomberg izjavio da 'Jadranka Kosor nije prava osoba za vođenje vlade, a niti stranke', te da će kabinet pod njezinim vodstvom biti 'kratkotrajan, krhak i ranjiv.'

Poslovni časopis Forbes navodi izjavu komentatora Jutarnjeg lista Davora Butkovića koji kaže da je Sanader nedavno pretrpio nekoliko poraza – u vezi s članstvom u Europskoj uniji, ali i zbog loše ekonomije te ne baš blistavih rezultata na izborima. Butković također smatra da je Sanader izgubio podršku HDZ-a za – kako je rekao - provedbu ozbiljne demokratske politike.
.....

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić nakon razgovora s Ivom Sanaderom obavljenog u srijedu navečer izjavio je kako ga Sanader ni na koji način prethodno nije upozorio da namjerava podnijeti ostavku na premijersku dužnost, niti mu je večeras otkrio bilo kakve razloge koji već nisu poznati hrvatskoj javnosti.

U telefonskom intervjuu u emisiji "Na vrućem stolcu" Radija 101 predsjednik Mesić je rekao kako mu je Sanader "ponovio ono što je već rekao javnosti - da mu je naporno biti već 20 godina u politici, te da namjerava krenuti s jednom novom inicijativom". Nije sasvim isključio svoj eventualni povratak u politiku, ali je sasvim isključio bolest kao razlog svog odlaska, dodao je.

Mesić je rekao i da su sastanku u Predsjedničkim dvorima bili nazočni i Jadranka Kosor i Vladimir Šeks koji su rekli da imaju 83 potpisa saborskih zastupnika kao potporu kandidaturi Jadranke Kosor za mandatarku vlade. Istaknuo je i da ga ti potpisi za sada ne zanimaju jer je Sanader još uvijek formalni predsjednik Vlade sve dok Sabor ne prihvati njegovu ostavku.

"Nisam htio gledati potpise jer Sanader još praktično nije podnio ostavku i on ostaje premijer sve dok Sabor ne prihvati njegovu ostavku. On može još na sjednici Sabora odustati", rekao je Mesić dodavši da i premijer i kompletna vlada obnašaju svoje dužnosti sve dok se ne izabere novi premijer.

Do raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora doći će samo ako novi mandatar ne dobije povjerenje većine, ako se ne uspije sastaviti vlada, ili se ne uspije osigurati proračun za iduću godinu, rekao je Mesić. Na pitanje očekuje li pritisak oporbe da raspiše prijevremene izbore, odgovorio je kako je takav pritisak očekivan, ali i da se mora poštivati procedura jer je to osnova demokracije.

Rekao je i da ne može komentirati znači li Sanaderova ostavka pobjedu "desne struje" u HDZ-u jer velik dio novih ljudi u HDZ-u ne pozna, ali i da je s nekima iz te struje poput Andrije Hebranga bio u, kako je rekao, ozbiljnoj komunikaciji, te da čuje da se njega sada spominje kao HDZ-ova predsjedničkog kandidata. Dodao je i kako ne zna je li razlog Sanaderove ostavke teška svađa unutar HDZ-a uoči sjednice nacionalnog vijeća za borbu protiv korupcije, na kojoj se trebalo raspravljati o Rončevićevim kamionima i Faberovoj smjeni, kako se špekulira u javnosti.

Na pitanje smatra li da će Jadranka Kosor uspjeti održati vladu na okupu i ispuniti očekivanja u vremenu teške ekonomske krize, rekao je kako će na to pitanje moći odgovoriti tek kada vidi koji će tim kao mandatarka predložiti.

Vezano:
Facebook grupa: Ne želim da mi Jadranka Kosor bude premijerka
Sanader dao ostavku
10 najspektakularnijih teorija odlaska Ive Sanadera

voanews.com/fena/tportal.hr/dw-world.de/jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije