Sanader: Uskraćena su mi prava

Radiosarajevo.ba
Sanader: Uskraćena su mi prava

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader je izjavio da se ne osjeća krivim niti po jednoj tački objedinjene USKOK-ove optužnice koja ga, osim za ratno profiterstvo u aferi Hypo, sada tereti i za uzimanje 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji MOL prepustio upravljačka prava u Ini. 

"Ne osjećam se krivim", kazao je Sanader pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac zagrebačkog Županijskom suda Ivan Turudić. 

U optužnici koju je pročitala tužiteljica Tamara Laptoš USKOK tvrdi da je Sanader za 10 milijuna eura, osim prepuštanja upravljačkih prava u Ini mađarskom strateškom partneru, trebao dogovoriti i izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura. 

Očitujući se o drugoj tački optužnice Sanaderov je branitelj Čedo Prodanović prigovorio da je ona podignuta iako istraga "nije dovršena na kompletan način". Smatra da je jedini dokaz protiv Sanadera iskaz vlasnika DIOKI-ja i Novog lista Roberta Ježića, preko čijih tvrtki je navodno isplaćen dio mita, te da USKOK nije ispitao niti jednog svjedoka čiji bi iskaz Sanaderu išao u prilog. 

Ponovio je da su za zaključenje navodno štetnih ugovora s MOL-om suglasnost dali svi članovi užeg kabineta vlade, predsjedništvo HDZ-a i koalicijski partneri. 

"Sve vezano za pregovore i pisanje tehničkih nacrta ugovora obavio je svjedok Damir Polančec koji je i danas stajališta da su ti ugovori povoljni za Hrvatsku. Osim tvrdnje da se radi o štetnim ugovorima i poražavajuće činjenice za ministre i članove predsjedništva HDZ-a da su glasali protiv svoje volje u ovom slučaju nemamo ništa", zaključio je Prodanović. 

Ivo Sanader požalio se na sudu da su mu uskraćena prava, nakon što ga je sudac Ivan Turudić u više navrata prekinuo u pokušaju da se osvrne na USKOK-ove optužnice za ratno profiterstvo i primanje mita. 

"Sve što ste rekli već je dio sudskog spisa i nema potrebe da to ponovno navodite", kazao je Turudić nakon što je Sanader kazao da su optužbe za primanje mita od čelnika mađarske naftne kompanije MOL Zsolta Hernadija konstrukcija jednog čovjeka te počeo objašnjavati odnose hrvatske naftne kompanije Ine i MOL-a. 

Na Sanaderov upit može li vijeću postaviti jedno pitanje sudac mu je odgovorio da on nije u poziciji postavljanja pitanja jer je na sudu kako bi na njih odgovarao. "Jednostavno u takvoj ste poziciji", ustvrdio je Turudić. 

"Ali meni su uskraćena moja prava", odgovorio je Sanader, ističući da poštuje sud, ali da želi odgovoriti na tvrdnje optužbe. No, nakon kraće konzultacije s odvjetnicima bivši je premijer kazao kako nema potreba da se za sada obraća sudu te da mu je situacija sada mnogo jasnija. 

USKOK-ova tužiteljica odbacila je tvrdnje obrane da je tužiteljstvo bilo selektivno u izboru svjedoka. 

"Obje optužnice potvrđene su na sudu i one su pravomoćne, a što se tiče primjedbe na ne ispitivanje Zsolta Hernadija istraga protiv njega je u tijeku", kazala je Laptoš. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije