Sanader uskoro na slobodi

Radiosarajevo.ba
Sanader uskoro na slobodi

Vrhovni sud Hrvatske odbio je žalbe Uskoka na odluku Županijskog suda da Ivu Sanadera pusti da se brani sa slobode uz kauciju.

"Bivši šef HDZ-a tako bi trebao izaći iz Remetinca kroz nekoliko dana", potvrdio je to glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo, a prenose hrvatsli mediji.

Sanader izlazi iz Remetinca onda kada Županijski sud uknjiži hipoteke na imovinu njegovih prijatelja u visini 12,4 miliona kuna. Naime, braniteljski tim Ive Sanadera već je uplatio iznos od 300.000 eura kaucije, a predani su unaprijed i ovjerene izjave njegovih prijatelja da država može upisati založna prava na nekretnine. Predana je i  dokumentacija o vrijednosti nekretnina kao i zemljišno-knjiški izvadci.

Također, Sanader će još jednom izaći pred Županijski sud gdje će morati obećati da neće bježati.

Podsjetimo, tužiteljsko vijeće Županijskog suda donijelo je odluku da se produžuje istražni zatvor Ivi Sanaderu, ali je istovremeno taj istražni zatvor zamijenjen kaucijom u iznosu od 12,4 miliona kuna. Ustanovljene su i mjere opreza - Sanaderu se oduzima pasoš, a svakog se prvog ponedjeljka u mjesecu mora javljati sucu istrage.

A o tome kada bi Sanader mogao izaći iz Remetinca Jadranka Sloković iz advokatskog tima rekla je: "Još ništa ne znamo, ali očekujemo pozitivan rasplet. Vjerujemo da će Sanader biti na slobodi već danas ili sutra".

Prodanović je dodao kako će možda proći još nekoliko dana prije nego se razriješe sve sudske zavrzlame, ali odluka Ustavnog suda na kraju se mora ispoštovati.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije