Sanader: Ugrožena su mi ljudska prava

Radiosarajevo.ba
Sanader: Ugrožena su mi ljudska prava

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader požalio se s optuženičke klupe da se objavljivanjem iskaza svjedoka u medijima krše njegova ljudska prava, navodeći kao primjer iskaz svjedokinje ispitane na zagrebačkom Županijskom sudu. 

Riječ je o Boženi Ključarić, čiji je iskaz iz USKOK-a objavljen u dnevnim novinama. Prije njena svjedočenja Sanaderov je odvjetnik Čedo Prodanović uložio prosvjed ističući da nakon objave svjedočenja u medijima to "ispitivanje više nije regularno u odnosu na svjedoke koji su pročitali njezin iskaz". 

''Nije dobro da se iskazi nalaze u novinama prije suđenja, ali optužnica je pokrenuta i ovaj prigovor ima veću snagu ako dolazi na sudu'', kazao je Prodanović. 

Sudskom se vijeću obratio i Sanader ističući da je jedini logičan zaključak da je optužba ta koja dostavlja informacije medijima. 

"Iz aspekta Konvencije o zaštiti ljudskih prava koja govori i o pravednom suđenju, molim da se takve stvari ne ponavljaju jer štete mojoj obrani", kazao je Sanader. 

Tužiteljica iz USKOK-a Tamara Laptoš rekla je da informacije zasigurno ne cure iz Državnog odvjetništva jer objava iskaza u medijima šteti i tužiteljstvu. 

Ključarić je kazala da je Sanadera upoznala dok je "Elan" bio u vlasništvu PBZ-a, banke koja je poslovala s Kultererom. Njih su se dvojica nekoliko puta sastajali, a svjedokinja je i prisustvovala jednom sastanku kada se razgovaralo o "Elanu". 

No, sudac Ivan Turudić nije dozvolio pitanje obrane je li u dogovaranju kreditu Hypo banke za "Elan" sudjelovao i Sanader, tada zamjenika ministra vanjskih poslova. 

Suđenje se nastavlja 10. novembra, saslušanjem trojice svjedoka, a 11. novembra kasnije pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda trebao bi svjedočiti Mate Granić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije