Sanader ucjenjivao Janšu

Radiosarajevo.ba
Sanader ucjenjivao Janšu

Slovenački premijer Janez Janša bio je spreman da 2007. godine popusti tadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u pograničnom sporu zbog Piranskog zaliva, jer se bojao da bi mogao biti ucijenjen kompromitujućim materijalima, piše ljubljanski list Mladina.
        
Janša se plašio da bi ga Hrvatska mogla ucijeniti objavljivanjem dokumenata o trgovini oružjem u vrijeme osamostaljenja od SFRJ, piše list.

U faksimilu dokumenta kojeg je objavila Mladina, tadašnji ambasador Slovenije u Zagrebu Milan Orožen Adamič obavijestio je Janšu da se "Hrvati ljute zbog navoda u slovenačkim medijima da je slovenačka služba bezbjednosti svojevremeno prisluškivala razgovore Janše i Sanadera, te da su hrvatske diplomate upozorile da bi to moglo štetiti međudržavnim odnosima".
        
Prema tvrdnjama iz objavljenog dokumenta bivšeg slovenačkog ambasadora, hrvatska strana ga je upozorila da bi se u slučaju nastavka takve kampanje "svašta moglo dogoditi, naročito ako u javnost dospiju stvari koje su se događale 1990, 1991. i 1992. godine", što bi "moglo biti vrlo neugodno za slovenačku politiku".
        
Mladina smatra da je to dokaz da je Hrvatska "ucijenila" Janšu koji se plašio otkrića iz godina osamostaljenja koja se odnose i na kršenje embarga na uvoz oružja. Zbog toga je Janša, kako ocjenjuje list, pristao da pitanje graničnog spora bude riješeno na međunarodnom sudu, što su prethodne slovenačke vlade odbijale.
        
U Janšinoj Slovenačkoj demokratskoj stranci ove su navode odbacili kao neistinite, tvrdeći da je riječ o predizbornoj kampanji kojom se želi smanjiti rastuća popularnost Janše.
        
Bivši pomoćnik hrvatskog ministra inostranih poslova Neven Pelicarić demantovao je pisanje Mladine, navodeći da je od svega toga istinito samo to da se sastanak s Adamičem dogodio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije