Sanader u sudnicu došao sa slobode

Radiosarajevo.ba
Sanader u sudnicu došao sa slobode

Danas se na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon skoro jednomjesečne pauze, saslušanjem novih svjedoka nastavilo suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, optuženom za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i primanje mita od čelnika MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, prenose hrvatski mediji.

Bivši čelnik Plinacroa Branko Radošević svjedoči o sastancima na kojima se dogovaralo izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine. Radošević je kazao da je model izdvajanja na sastancima prezentirao bivši potpredsjednik vlade Republike Hrvatske Damir Polančec koji je isprva također bio osumnjičen, ali je neposredno prije podizanja optužnice USKOK odustao od njegova kaznenog progona.
 
Nakon Radoševića na klupi za svjedoke pojavit će se Mario Čerhak, vlasnik zagrebačkog restorana u kojem se Sanader sastao s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem. Taj je sastanak snimljen nadzornom kamerom, a Sanaderova je obrana u više navrata isticala da je riječ o nezakonitom dokazu.

Sanader je danas pred suca Turudića prvi put došao sa slobode, a ne iz Remetinca, jer je sud nakon zadnje rasprave sredinom decembra prihvatio njegovu kauciju od 12,6 miliona kuna za odbranu sa slobode. Osim kaucije Sanader je predao pasoš te se obvezao da se neće kriti i bez odobrenja suda napuštati boravište.

U međuvremenu je Sanader na slobodi sa svojim advokatima proučavao dokumentaciju vezanu uz optužbe oko slučaja Fimi media.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije