Sanader: Stvari iz optužnice ne bi radio ni bombaš samoubica

Radiosarajevo.ba
Sanader: Stvari iz optužnice ne bi radio ni bombaš samoubica

Drugi dan iznošenja svoje odbrane bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader USKOK-ovu optužnicu nazvao je suludom, zaključujući da stvari koje mu se stavljaju na teret ne bi radio ni "bombaš samoubica".

"Ne može predsjednik stranke koji ulaže sav trud u uspjeh stranke i Hrvatske sve to podrivati", kazao je Sanader, dodajući da zbog korupcije koja mu se stavlja na teret nikada ne bi žrtvovao desetogodišnji politički trud.

Ističući svoj trud u afirmaciji Hrvatske Sanader se prisjetio mnogih lobiranja i obilaska terena kako bi Hrvatska ušla u EU i NATO. "Da nije bilo slovenske blokade, ušli bismo u EU još za vrijeme mog mandata. Danas mi je krivo da sam popustio u toj blokadi. S ovakvim iskustvom danas nikad ne bih dao ostavku", zaključio je nekada najmoćniji hrvatski političar s optuženičke klupe zagrebačkog Županijskog suda.

Drugog dana svoje obrane Sanader je odbacio da je u "zajedničko djelovanje" povezao stranačkog rizničara, glasnogovornika, blagajnicu i vlasnicu tvrtke po kojoj je nazvana najveća afera u hrvatskoj politici, javlja agencija Fena.

"Ne prihvaćam optužnicu ni kada je riječ o meni niti kada je riječ o HDZ-u. Jesu li gospoda koja ovdje sjede radili nešto nelegalno i što su oni priznali ja to ne znam, ali to sa strankom i sa mnom nema nikakve veze. U svakom žitu ima kukolja pa je tako i u HDZ-u, ali ja ću se braniti da gospoda koja priznaju nelegalne radnje lažu kada tvrde da im je to naredio predsjednik stranke. To nije tako bilo i za to ću se svim silama boriti", kazao je Sanader.

On je, uz bivšeg HDZ-ovog glasnogovornika i direktora kampanja Ratka Mačeka, jedini odbacio optužnicu prema kojoj je sudjelovao u izvlačenju 70-ak miliona kuna iz državnih institucija i tvrtki. No, sve što im se stavlja na teret priznali su rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević i vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak.

Sanader je kazao da ga je lažnim iskazom inkriminirao bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, iako ga je nakon dolaska na vlast, kako tvrdi, spasio od haškog progona. Sanader je kazao da je Jarnjak svojim iskazom u USKOK-u samo desetak dana prije podizanja optužnice od osumnjičenika postao svjedok, iako su sve navodne nezakonitosti u HDZ-u počinjene u njegovom djelokrugu.

"Ne želim nikoga inkriminirati, a posebno ne nikoga lažno teretiti. No, kada je optužena stranka, njen predsjednik, rizničar, šefica računovodstva i glasnogovorik kao direktor kampanja, doista se postavlja pitanje što je onda radio glavni tajnik, s obzirom je tajništvo odgovorno za financijsko i materijalno poslovanje stranke", kazao je Sanader.

Dodao je da je Jarnjak trgovao s USKOK-om kao i neki drugi optuženici, misleći da će tako proći bolje nego da kažu istinu, iako je Sanader nakon što je postao premijer od haške tužiteljice Carle del Ponte zatražio da Jarnjaka izuzme iz optužnica za ratni zločin.

S iznošenjem odbrane Sanader nastavlja i sutra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije