Sanader se vraća u politiku?

Radiosarajevo.ba
Sanader se vraća u politiku?

Brojnim HDZ-ovcima Ivo Sanader je najavio da se vrlo skoro vraća u politiku. Spreman je srušiti Jadranku Kosor, kako bi se zaštitio od eventualnog kaznenog progona i nevolja u koje su već upali neki mu bliski suradnici, piše portal Net.hr pozivajući se na Nacional.

Kriminalne afere uzdrmale HDZ

Bivši premijer Ivo Sanader je obavio razgovore s različitim HDZ-ovim dužnosnicima i najavio da se u politiku vraća u relativno skorom razdoblju.

Najava mogućeg reaktiviranja uvjetovanog policijskim istragama u kojima su osumnjičeni visoki dužnosnici HDZ-a, a postoje indicije da bi na red mogao doći i bivši premijer, izazvala je popriličnu zabrinutost u krugu saveznika Jadranke Kosor, ali i pojačala sukob koji vlada među pripadnicima tih dvaju klanova.

Informaciju prema kojoj je, kako bi se zaštitio od eventualnog kaznenog progona, Sanader spreman eliminirati premijerku Kosor, Nacionalu je potvrdio bliski suradnik bivšeg premijera, a kasnije i pripadnik klana predsjednice Vlade, do koje su također stigle najave iz redova njezina nekadašnjeg šefa.

Datum povratka nitko ne spominje, ali svi pamte Sanaderovu znakovitu poruku :"Držite se, ja ću se vratiti".

Sanader se nada da bi njegova nasljednica mogla pasti na sporazumu sa Slovenijom, što bi mu otvorilo prostor da se vrati na nekadašnji položaj. Nagađa se da je Sanader sudjelovao u inicijativi lijevih i desnih intelektualaca koji su prije nekoliko dana zatražili odbacivanje arbitražnog sporazuma.

Bivši premijer sve radi vrlo diskretno. Taktika je da ne napada premijerku, a u potkopavanju njenog rada navodno je angažirao i neke bivše diplomate iz Pariza i Rima.

Neprijatelji - Karamarko, Šimonović i Mesić

Glavna meta Sanaderove akcije su ministri Tomisalv Karamarko i Ivan Šimonović koji su se drznuli procesuirati HDZ-ovce koji sudionici aferi Podravka.

Sanader navodno ne strahuje za Polančecovu sudbinu, već je zabrinut da bi netko od sudionika afere mogao upozoriti na njegovu odgovornost, a bojazan je tim veća jer Šimonović i Karamarko ne pokazuju opstruiranje istraga.

Ekipa koja nastoji raščistiti kriminal u Podravki za Sanadera je tim neprijatelja, a među njima je svrstao i predsjednika Stjepana Mesića.

Sanader se u zadnje vrijeme nekoliko puta sreo sa sada već bivšim ministrom gospodarstva i potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, a vidio se sa starim saveznikom Josipom Friščićem. Telefonski sve češće kontaktira članove Predsjedništva HDZ-a i najavljuje svoj povratak u visoku politiku.

Sanader se planirao vratiti pred parlamentarne izbore 2011., ali su ga na prijevremeni povratak natjerali nepredvidivi događaji. Nije mogao ni sanjati da će Kosor biti samostalna te da će policiji i pravosuđu dopustiti da se bave Rončevićem, Polančecom i Vukelićem.

Direktni sukob s premijerkom Sanader još uvijek izbjegava, ali iz načina na koji govori o njenoj politici može se iščitati da je želi smijeniti. Svjesni su toga i premijerkini saveznici, tim više jer znaju da nije uspjela provesti desanaderizaciju stranke, pa joj prijeti opasnost da se protivnici njene politike okupe oko bivšeg lidera.

Od ukupno 23 člana Predsjedništva, bar njih polovina otvoreno podržava Sanadera. To su Darko Milinović, Ivan Jarnjak, Luka Bebić, Božo Biškupić, Bianaca Matković, Branko Vukelić, Damir Polančec i Mario Zubović. Sanaderu je blizak i Gordan Jandroković i Petar Selem, a "nesvrstani" su Ivanka Roksandić i Mislav Banek.

Jadranka Kosor pak ima podršku Andrije Hebranga, Vladimira Šeksa, Branka Bačića, Ivana Šukera, Marine Matulović Dropulić i Jasena Mesića. U zadnje vrijeme priklonili su joj se Božidar Kalmeta i Petar Čobanković.

Kada su u pitanju zastupnici vladajuće stranke, procjenjuje se da njih trećina zagovara Sanaderov povratak u politiku.

Da se ljudi iz vrha još uvijek pribojavaju bivšeg šefa vidjelo se i na sjednici Predsjedništva na koju je Sanader došao braniti Polančeca. Jedino mu se Kosor otvoreno suprotsavila, dok su drugi šutjeli.

Jadranka Kosor je spremna za sukob. Uz organizacijske sposobnosti u prilog joj ide i činjenica da ima podršku javnosti i medija, a među saveznike je pridobila i utjecajne HDZ-ovce poput Šeksa, Hebranga, Kalmete, Čobankovića i Bačića.

Sanaderovu ostavku dobar dio javnosti je doživio kao izdajnički potez, pa su njegove šanse za povratak upitne. Želja za povratak, kako tvrde Nacionalovi izvori, nije niti malo.

net.hr/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije