Sanader negirao krivnju u aferi Hypo

Radiosarajevo.ba
Sanader negirao krivnju u aferi Hypo

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader danas je na zagrebačkom Županijskom sudu odbacio krivnju u aferi Hypo, jedinom slučaju gdje je osim za korupciju optužen i za ratno profiterstvo.

"Ne smatram se krivim za djela koja mi se stavljaju na teret", poručio je Sanader s optuženičke klupe, nakon što mu je pročitana USKOK-ova optužnica koja ga tereti da je ratni profiter jer je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo 3,6 miliona kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke, javila je Hina.

U prvom pojavljivanju pred sudom Sanader je iznio svoje lične i imovinske podatke. Bivši premijer rekao je da ima doktorat nauka te da je zaposlen u Hrvatskom saboru uz plaću oko 16.000 kuna. Od imovine ima udjele u dvije hrvatske kompanije, ušteđevinu, stari automobil "renault 8" iz 1967., te udio u konsulting kompaniji u Austriji.

"U Hrvatskoj sam s 47,5 posto suvlasnik tvrtke Alia savjetovanje, suvlasnik tvrtke Perbujac, a u Austriji Prima consultinga. Imam i zbirku umjetnina, koja je prije nekoliko godina procijenjena na milion i pol kuna", izjavio je Sanader. Cijena zbirke zasniva se na cijenama iz vremena kad su umjetnine nabavljane. 

Rekao je i da je u JNA imao čin desetaka, u Domovinskom ratu bio član Vlade RH i član kriznog stožera za srednju Dalmaciju, te da je dok je bio intendant HNK u Splitu dobio čin pukovnika Hrvatske vojske i više odlikovanja.

Kada je počeo objašnjavati kako je dobio čin, zbog brojnih "ciničnih i zafrkantskih" napisa u medijima, sudac ga je prekinuo rekavši da to može iznijeti tek u svojoj obrani, za koju je rekao da je ne želi iznositi na početku suđenja.

Bivšeg hrvatskog premijera USKOK tereti da je zloupotrijebio položaj i ovlasti 1994. i 1995. kada je u Zagrebu i Austriji pregovarao s predstavnicima Hypo banke o kreditu Hrvatskoj koja je tada zbog rata, visoke inflacije i iznimno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila.

U optužnici koju je pročitala tužiteljica Tamara Laptoš stoji da je Sanader u tim pregovorima dogovorio proviziju od sedam miliona austrijskih šilinga, to jest 3,6 miliona kuna, koja mu je u cijelosti isplaćena pošto je između banke i hrvatske vlade zaključen ugovor o kreditu od 140 miliona šilinga za kupovinu i opremanje diplomatskih predstavništava.

Optužba zbog toga predlaže da se uz zakonom predviđenu zatvorsku kaznu Sanaderu oduzme nezakonito stečenih 3,6 miliona kuna.

Nakon čitanja optužnice optužba i Sanaderov advokatski tim iznijet će svoje uvodne govore.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića potom bi trebalo odlučiti o dokazima koji će se provesti na suđenju što se vodi uz nezapamćen interes medija i čiji je početak, po prvi puta, prenošen uživo.

USKOK je ranije predložio da se na suđenju ispita 19 svjedoka tužiteljstva, a među prvima nekadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić i Nikica Valentić koji je u vrijeme navodnog uzimanja provizije bio premijer. Očekuju se i svjedočenja bivših čelnika Hypo banke Wolfganga Kulterera i Guentera Striedingera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije