Sanader najavio povratak u politiku

Radiosarajevo.ba
Sanader najavio povratak u politiku


Osvježeno u ponedjeljak

Počasni predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, koji je sa funkcije premijera Hrvatske odstupio 1. jula 2009. u nedjelju je u pratnji 15-tak HDZ-ovih saborskih zastupnika održao konferenciju za novinare, na kojoj je najavio svoj politički povratak.

Kako je rekao, to se prvenstveno odnosi na jači angažman u stranci., s obzirom na "deficit u vođenju središnjih tijela stranke", kako je ocijenio. To je, po njemu, razlog lošem izbornom rezultatu HDZ-ovog predsjedničkog kandidata dr. Andrije Hebranga, a dio krivice pripisuje i sebi, tj. svom ranijem povlačenju iz političkog života.

Odbacio je tumačenja kako je riječ o slabljenju predsjednice HDZ-a, Jadranke Kosor, ističući da se radi o "jačanju HDZ-a".

Sanader je istaknuo kako podržava rad Vlade, u kojem prepoznaje "provođenje politike zacrtane prije izbora 2007.", ali izrazio je nezadovoljstvo nedovoljno čestim sastancima središnjih tijela HDZ-a, koja stranku vode između dva Sabora, a u kojima i sam ima pravo glasa.

Sanader je najavio kako će razmisliti hoće li aktivirati saborski mandat, što može učiniti do 15. januara.

Od Predsjedništva HDZ-a traži da u drugom krugu predsjedničkih izbora podrži jednog od dvojice preostalih kandidata.

Mesićeva reakcija


To da Sanader svojim povratkom ima namjeru pomoći Bandiću smatra predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, koji je to potvrdio u intervjuu za Jutarnji list. "Ivo Sanader nije trebao na ovaj način istupiti. To je još jedna njegova politička pogreška baš kao što je bio i njegov odlazak. Sad je samo nastavio s krivim političkim potezima", objasnio je šef države u telefonskom razgovoru za Jutarnji list.

"Mislim da postoji namjera da pomogne jednom od kandidata. Ali kako sam već rekao: Sanader je napravio političku pogrešku. Ivo Josipović, pogotovo načinom na koji vodi kampanju, pokazao je da ima kvalitete državnika i političara koji pametno prosuđuje".

Na pitanje da li je ovo puč protiv sadašnje premijerke i nekadašnje prve suradnice Jadranke Kosor, Mesić je izjavio: "Ako počasni predsjednik HDZ-a izvede 16 zastupnika HDZ-a na konferenciju za medije, bez znanja šefice stranke Jadranke Kosor, onda joj u svakom slučaju ne daje podršku. To je vrlo jasno distanciranje od premijerke Kosor".

Reakcije iz HDZ-a

Čak ni u samom HDZ-u Sanaderov istup nije izazvao oduševljenje. Zamjenik predsjednice Darko Milinović ocjenjuje to kao vrlo neodgovoran čin.

"Sazivati konferenciju za novinare iza leđa predsjednici pokušaj je destabilizacije Jadranke Kosor. Zadao je sam sebi završni udarac" kaže Milinović.

Mogući prijevremeni parlamentarni izbori

Hrvatski političari vjeruju kako su prijevremeni parlamentarni izbori gotovo neizbježni.

"Ne znam kako on kao saborski zastupnik namjerava promijeniti politiku Vlade. Najava njegovog uplitanja u njezin rad ne znači ništa drugo nego njezin pad i prijevremene izbore", rekla je HNS-ova zastupnica i kandidatkinja te stranke u prvom krugu predsjedničkih izbora Vesna Pusić za index.hr.

"Ukoliko Sanader to učini, vjerojatno doći do prijevremenih izbora jer će se bivši premijer u Saboru pojaviti s jednom jakom parlamentarnom frakcijom", rekao je za index.hr Damir Kajin zastupnik je u hrvatskom parlamentu i kandidat koji nije uspio plasireti se u drugi krug predsjedničkih izbora.

Vezano:
Sanader se vraća u politiku?
Sanader postao savjetnik kanadske milionerke

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije