Sanader iznosi svoju odbranu

Radiosarajevo.ba
Sanader iznosi svoju odbranu

Branitelji bivšega hrvatskog premijera Ive Sanadera došli su nešto prije 14 sati u zagrebački zatvor Remetinec, gdje bi ga USKOK trebao ispitati zbog sumnji da je 1994. i 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova zlorabio položaj i ovlasti te nezakonito uzeo proviziju od kredita koji je vlada dobila od Hypo banke.
 
USKOK sumnja da je Sanaderu provizija od sedam milijuna šilinga, to jest 3,5 milijuna kuna isplaćena pošto je između austrijske banke i hrvatske vlade zaključen ugovor o zajmu od 140 milijuna šilinga.
 
Na početku ispitivanja u posebnoj zatvorskoj prostoriji, tehnički pripremljenoj za snimanje iskaza, bivši premijer i predsjednik HDZ-a trebao bi se očitovati o krivnji, a zatim iznijeti obranu.
 
Odvjetnici, koji su ranije danas bili kod Sanadera, novinarima koji su čekali pred Remetincem nisu dali nikakve izjave. Jedan od njegovih branitelja, odvjetnik Goran Suić jučer je najavio da će Sanader iznijeti "aktivnu obranu" i odbaciti USKOK-ove sumnje. Isto je učinio i prošli tjedan tijekom ispitivanja o slučaju Fimi medije. Sanader je
tada porekao krivnju, ali je odbio odgovarati na pitanja tužitelja.
 
Bivši premijer, koji je nedavno izručen Hrvatskoj, suočen je s nekoliko antikorupcijskih istraga u kojima ga se tereti za zloporabe premijerskog položaja i ovlasti, udruživanje radi počinjenja kaznenog djela te primanje mita. Sve sumnje Sanader je nekoliko puta u proteklih sedam mjeseci odbio iz pritvora u Salzburgu preko svojih
branitelja.
 
Sanadera će USKOK ispitati u Remetincu, zbog toga što ima zdravstvenih problema s nogom.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije