Sanader dao ostavku

Radiosarajevo.ba
Sanader dao ostavku


Osvježeno: 19:30

Ivo Sanader, hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a povukao se danas iz aktivne politike, što je objavio na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Sanader je ranije jutros o tome obavijestio najuže saradnike i klub zastupnika HDZ-a.

Prema izvorima Jutarnjeg lista, Sander je predložio da ga na mjestu predsjednika Vlade i predsjednika stranke zamijeni Jadranka Kosor, a da kandidat HDZ-a za predsjednika države bude Andrija Hebrang kojem je Sanader navodno dao 24 sata da odluči hoće li prihvatiti kandidaturu.

Osim promjene na vrhu Vlade, mijenja se i njezin sastav.

Dosadašnji ministar poljoprivrede Božidar Pankretić postaje potpredsjednik Vlade, a na njegovo mjesto dolazi HDZ-ovac Petar Čobanković. Osniva se i novo ministarstvo uprave, a njegov ministar bit će Davorin Mlakar. Ostavku u Vladi dao je ministar obrazovanja Dragan Primorac, a posao će promjeniti i glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, piše Jutarnji list.

Sanader se neće kandidirati za predsjednika Hrvatske

"Donio sam odluku da se neću kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske i da se povučem iz aktivne politike", poručio je Sanader u Banskim dvorima.

Naglasio je da odluku o povlačenju nije donio olako, nego nakon dubokog promišljanja, a to je ponovio i na opetovane molbe novinara da jasnije obrazloži razloge ostavke.

O svojoj je odluci telefonom izvijestio i predsjednika Stjepana Mesića, s kojim će se večeras naći na Pantovčaku, prenosi Fena.

Konsultirao se, kaže i s HDZ-ovim tijelima i koalicijskim partnerima, koji su, tvrdi, prihvatili njegov prijedlog o nastavku suradnje.

"Ova koalicija, koja je dobila povjerenje građana, ide dalje. Očekujemo relativno brzu proceduru, glavno je da je većina osigurana i da je stabilna", kazao je Sanader, istaknuvši da je "iznimno je zadovoljan reakcijom koalicijskih partnera".

Objavio je da će HDZ i koalicijski partneri predsjedniku Mesiću predložiti da novi mandatar za sastav vlade i nova premijerka bude dosadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

"Za to imamo preko 80, odnosno 83 potpisa naših koalicijskih partnera, saborskih zastupnika koji i sada čine većinu", rekao je Sanader.

Na čelu HDZ-a Jadranka Kosor?

Najavio je i izmjene HDZ-ova Statuta, izvijestio je da je prihvatio dužnost počasnog predsjednika stranke s pravom glasa na svim stranačkim tijelima, te da će zamjenik predsjednika HDZ-a ubuduće biti Darko Milinović.

U HDZ-u se neslužbeno doznaje da će Sanadera i na čelu stranke zamijeniti Jadranka Kosor, a sam Sanader najavio je ponovno uvođenje dužnosti stranačkih potpredsjednika, koju će obnašati Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Petar Čobanković, Ivan Jarnjak, Ivan Šuker i Božidar Kalmeta.

Izvijestio je i da će Jarnjaka na funkciji glavnog tajnika HDZ-a zamijeniti Branko Bačić.

Na brojne zamolbe novinara da potanko obrazloži zašto se povlači, Sanader je odgovarao samo da je odradio svoj dio posla.

Sanader: Sada je vrijeme za druge


"U životu postoje trenuci za nove početke, osobno sam za sebe zaključio da je ovo jedan takav trenutak. Ja sam svoju dionicu odradio, sada je vrijeme za druge", poručio je Sanader.

Odbacio je nagađanja da se povlači zbog bolesti, kao i ona da odlazi u neku od institucija EU. "Bogu hvala, nisam bolestan", kazao je Sanader, otkrivši i da je bilo nekih ponuda iz EU, ali da ih je odbio.

Podsjetio je da je u politiku ušao prije 20 godina, da je prije gotovo 10 godina na čelu HDZ-a naslijedio Franju Tuđmana, a da Vladu vodi već šest godina, pri čemu je, kaže, politiku uvijek shvaćao kao isključivo kao služenje hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima u ispunjavanju strateških ciljeva hrvatske države, prenose novinske agencije.

„Hrvatska je zemlja velikog međunarodnog ugleda“

"Odlazim zadovoljan jer su ti strateški ciljevi ostvareni. Hrvatska je postala istinski čimbenik međunarodne politike, članica smo Vijeća sigurnosti, NATO-a, na pragu smo ulaska u EU, treba samo politička odluka i mi smo s pregovorima za tri mjeseca gotovi", rekao je Sanader, ocijenivši da je Hrvatska pokrenuta i na unutarnjem planu, što, kaže, potvrđuju i izborni rezultati HDZ-a.

"Sada, na odlasku iz Banskih dvora, znam da je Hrvatska zemlja velikog međunarodnog ugleda i lider u ovom dijelu Europe i siguran sam da ima sve uvjete za daljnji razvoj u slobodi, miru i blagostanju", dodao je Sanader, pozivajući sve da zajedno i dalje rade na ispunjenju strateških ciljeva.

Neuspješne eu-integracije utjecale na ostavku

Na novinarski upit ima li njegova odluka o povlačenju veze s neučinkovitošću u hrvatskim pregovorima o članstvu u EU, Sanader je odgovorio kako ne može reći da nema (veze). "Ne mogu reći da nema, dakle sigurno da sam u svojim promišljanjima i to imao na umu. I sigurno da EU, a to sam intenzivno ponavljao u zadnjih nekoliko mjeseci, i projekt europskih integracija nema šanse ako bi se prihvatilo načelo ucjene kao načelo djelovanja unutar u EU", rekao je.

"Sigurno da u mojim promišljanjima ima i dio koji se odnosi na toleriranje takvog ponašanja i očekujem da se to završi", dodao je Sanader.

Upitan isključuje li svaku mogućnost ponovnog političkog angažmana, odgovorio je kako takvu mogućnost ne može isključiti.

Odbacio je, međutim, nagađanja da se iz aktivne politike povlači u trenutku kada se Hrvatska nalazi u teškoj situaciji.

"To definitivno nije razlog, siguran sam da Hrvatska u trenucima svjetske i globalne krize, koji nisu samo naši, ima izlaza i kao što smo napravili jedan rebalans proračuna, tako će se napraviti i drugi", poručio je.

Tuđman, pa Sanader, pa neko treći

"Nikada nisam bježao pred izazovima jer da sam takav nikada se ne bih prihvatio vođenja HDZ-a u trenutku kada je Tuđman umro, kada smo izgubili izbore 3. siječnja, kada smo izgubili izbore za predsjednika države i nikada ne bih prihvatio takav HDZ niti bi dobio izbore 2003. ni 2007., ni lokalne izbore 2005. i 2009.", naglasio je Sanader.

"Moja dionica je gotova, u prvoj dekadi HDZ je vodio Franjo Tuđman, u drugoj dekadi ja, a sada je vrijeme za druge", zaključio je.

SDP "spreman preuzeti odgovornost", HDZ preuzimaju "tvrdolinijaši"

Sa zagrebačkog Iblerovog trga iz centrale SDP-a stižu izjave koje se već mogu svrstati u kampanju za prijevremene izbore. Sanaderov dramatični salto mortale iznenadio je i njegove najljuće protivnike u SDP-u, piše Tportal.hr

„U trenucima kada smo izgubili kormilara i kapetana koji u posljednjih šest godina brodom i nije baš dobro upravljao, postavlja se pitanje jesu li građani zaslužili ovakvo objašnjenje odlaska kakvo im je Sanader ponudio“, rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Odlučno je odbacio mogućnost da Jadranka Kosor postane predsjednica Vlade, tj. scenarij kakav si je Sanader zamislio. „Potrebno je od glasača zatražiti povjerenje, potreban je novi politički legitimitet jer ga ovi ljudi koje je Sanader predložio nemaju. Legitimitet je imao Sanader, jer je izabran, a ne oni“, dodaje Milanović.

Naglašava da izglasavanje povjerenja novoj vladi nije tek puko tehničko pitanje, već 'duboko političko pitanje, pitanje povjerenja koje ponuđena vlada nema'.

Milanović, koji se u centrali SDP-a pojavio u pratnji gotovo cijelog vrha stranke, poručio je glasačima da su u SDP-u „spremni su preuzeti odgovornost za vlast u zemlji“. Pozvao je sve koji su svjesni da Hrvatska ide u krivom smjeru da se na izborima očituju kakvo vodstvo žele, piše hrvatski Tportal, koji, između ostalog smatra da će Sanaderovim odlaskom HDZ preuzezi "tvrdolinijaši", odnosno da bi HDZ bez Sanadera mogao krenuti udesno.

HDZ BiH: Sanader odlazi kao najveći

Povodom ostavke premijera Republike Hrvatske saopštenjem za javnost se oglasio i bosanskohercegovački HDZ.

"Ako odlazi, dr. Ivo Sanader je pokazao i dokazao da odlazi kao najveći. Ovaj čin povlačenja dr. Ive Sanadera, u trenutku najveće političke moći, je rijedak primjer u povijesti politike", saopšteno je iz HDZ-a BiH.

EU o Sanaderovoj ostavci

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u srijedu da izvanredno cijeni doprinos Ive Sanadera, koji se povukao iz politike, hrvatskom putu prema euroatlantskim integracijama.

"Visoko sam cijenio rad Ive Sanadera kao premijera koji je vodio zemlju na putu prema europskim itegracijama. Zemlja je sada na putu prema članstvu u Europskoj uniji. Već je postala članicom NATO-a. Zahvaljujem Ivi Sanaderu na njegovoj predanosti europskim integracijama i na višegodišnjoj dobroj suradnji", kaže se u izjavi predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa.

Barroso je u srijedu boravio u Stockholmu u povodu švedskog preuzimanja predsjedništva EU-a.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn također kaže da je veoma cijenio rad Ive Sanadera Dodao je kako očekuje da se brzo riješi pitanje hrvatskog premijera kako bi se mogle nastaviti važne reforme što su preostale u pripremama za članstvo, a taj cilj EK snažno podupire.

"Važno je da Hrvatska nastavi s europskim integracijama kako bi na vrijeme završila pregovore, a to znači da je potrebno odblokirati pregovore", rekao je Rehn, koji je odbio komentirati kakve će posljedice Sanaderova ostavka imati na rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora.

Ostale reakcije


Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je na znanje odluku Ive Sanadera da se povuče s položaja predsjednika Vlade, izrazivši pritom čuđenje izborom trenutka u kojem je dosadašnji premijer odlučio objaviti svoj odlazak, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH nakon večerašnjeg sastanka s premijerom u ostavci na Pantovčaku.

"Isto tako primio je na znanje odluku Sanadera da se povuče s položaja predsjednika HDZ i iz političkoga života uopće, te da preuzme funkciju počasnoga predsjednika HDZ, mada je tu riječ o osobnim odlukama dosadašnjega premijera i njegove stranke.

Predsjednik Republike podsjeća kako je institut ostavke imanentan demokratskim sustavima i da u takvim sustavima, odnosno u parlamentarnim demokracijama, ostavka premijera ni na koji način ne treba, pa čak i ne smije uzdrmati cijeli sustav.

Predsjednik Mesić ipak ne može, a da ne izrazi čuđenje izborom trenutka u kojem je dosadašnji premijer odlučio objaviti svoj odlazak, jer nema nikakve dvojbe o tome da je Hrvatska u vrlo ozbiljnoj, može se čak reći kritičnoj gospodarskoj situaciji, kao i da su hrvatski pregovori o pristupanju EU zapeli zbog blokade susjedne Slovenije, zbog čega su pogoršani i odnosi s tom zemljom. Kriza vlade u takvim okolnostima, ma koliko da sve institucije i dalje rade svoj posao i da će svi, uključujući predsjednika Republike, strogo poštovati Ustavom i zakonom propisanu proceduru za taj slučaj, ne pridonosi stabilnosti zemlje i neizbježno će izazvati nedoumice u inozemstvu.

Predsjednik Mesić procjenjuje da je, gledano u cjelini, dobro surađivao s dosadašnjim premijerom, osobito na planu europske politike, te očekuje da će i novi premijer nastaviti praksu takve suradnje, poštujući bez i najmanje zadrške Predsjednikove ovlasti na polju vanjske politike, obrane i nacionalne sigurnosti, što su utvrđene Ustavom Republike Hrvatske", kaže se u priopćenju.


Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u srijedu popodne u Budimpešti da je ostavka Ive Sanadera s mjesta predsjednika hrvatske vlade unutarnja stvar Hrvatske, izrazivši nadu da to neće utjecati na rješavanje graničnog pitanja, prenio je Pahorov ured.

Pahor boravi u prvom posjetu susjednoj Mađarskoj, a na rubu razgovora s mađarskim domaćinima posjeta komentirao je i Sanaderovu ostavku na mjesto premijera i predsjednika HDZ-a.

"Ostavka je unutarnje pitanje Hrvatske, ali se nadam da će Hrvatska nastaviti pregovore za ulazak u EU i da ostavka neće djelovati na rješavanje graničnog zapleta", rekao je Pahor, a prenose slovenski mediji.

Slovenski je premijer opetovao stajalište Ljubljane kako je zaplet s blokadom pristupnih pregovora nastao zbog toga što je Hrvatska "uvela prejudiciranje granice u pregovarački proces s Europskom unijom".

Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske, koja je u srijedu preuzela predsjedanje Europskom unijom, podsjetivši na važnost Ive Sanadera u uključivanju Hrvatske u europske integracije, rekao je da poštuje odluku hrvatskog premijera da dade ostavku.

"Postoji trenutak u životu kad poželite raditi druge stvari i ja poštujem njegovu odluku", rekao je Bildt.

Bildt je dodao da će mu Ivo Sanader nedostajati te da je bivši hrvatski premijer "bio povijesno vrlo važan glas za europsku integraciju i suradnju u svojoj zemlji i regiji, kao i za pomirbu u razmjerno složenu dijelu Europe".

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) smatra da ostavka premijera Ive Sanadera nije moralni čin, dok Nezavisni dragovoljci hrvatski pozivaju premijera da ne napušta političko kormilo države u vrlo teškoj situaciji.

U priopćenju SSSH ističe da bi bilo "pošteno prema građankama i građanima Hrvatske i biračkome tijelu priznati da se Vlada Republike Hrvatske u ovome trenutku ne može nositi i kvalitetno rješavati nagomilane političke i ekonomske probleme zemlje - gospodarski pad, politički odnosi sa susjedima i s EU".

Dodaje se da je Sanader, umjesto konferencije za novinare na kojoj je izvijestio o podnošenju ostavke, trebao preuzeti odgovornost i sve građane, radnike i socijalne partnere pozvati na nacionalno suglasje i reći istinu o stanju u kojemu se nalazi Hrvatska te pozvati na nacionalni dogovor kako bi se lakše izašlo iz krize.

SSSH smatra da su ostavke zajedno s premijerom trebali podnijeti i članovi vlade.

Navodi se da je "premijer u ostavci do jučer uvjeravao socijalne partnere da bi ponovno pobijedio da su izbori te da se mnogi sada osjećaju prevareni njegovim činom ili je, "vozio u petoj brzini bez vozačke dozvole'".

Životopis Ive Sanadera – jedini hrvatski premijer s dva mandata


Ivo Sanader, koji se danas povukao s dužnosti u hrvatskoj Vladi i stranci te iz aktivne politike uopće, jedini je hrvatski premijer s dva i to uzastopna mandata.

Političku karijeru Sanader je započeo 1990. osnivanjem ogranka HDZ-a u austrijskom Tirolu, a 1992. je prvi put izabran za saborskog zastupnika.

Od 1992. do 1993. bio je ministar znanosti i tehnologije, a zamjenik ministra vanjskih poslova bio je dva puta - od 1993. do 1995. i od 1996. do 2000.

Dužnost predstojnika Ureda Predsjednika te glavnoga tajnika Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti obnašao je od 1995. do 1996.

Na parlamentarnim izborima u siječnju 2000. ponovo je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru.

Nakon pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima 2003. prvi put postaje predsjednik Vlade, a na toj funkciji ostaje i nakon parlamentarnih izbora 2008.

Za predsjednika HDZ-a izabran je u aprilu 2000. na V. Općem saboru HDZ-a, a na tu je dužnost biran i na stranačkim konvencijama 2002., 2004. i 2008.

Ivo Sanader rođen je 8. juna 1953. u Splitu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije