Sanader će se žaliti na zatvaranje

Radiosarajevo.ba
Sanader će se žaliti na zatvaranje

Ivo Sanader razgovarao je danas više od četiri sata sa svojim braniteljima koji su nakon izlaska iz zatvora u Remetincu najavili da će podnijeti žalbu na zatvaranje bivšeg hrvatskog premijera, o kojoj će odlučiti izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda.

"Poruka gospodina Sanadera je da je dobrovoljno došao u Hrvatsku, da nije došao ni u kakvu osvetničku misiju, nego da sudjeluje u kaznenim postupcima koji se protiv njega vode već dulje vrijeme, i na koja on nema nikakav utjecaj", kazao je Prodanović brojnim novinarima ispred zatvora. Dodao je da Sanader želi sudjelovati u postupku "bez ikakve visoke politizacije, bez ikakva prebacivanja krivnje i slično".

Najavio je da će bivši premijer u četvrtak u 13 sati na prvom pojavljivanju pred USKOK-ovim istražiteljima odbaciti navode optužbe i dati protuargumente te iznijeti svoje dokaze.

Kazao je kako ne zna gdje će Sanader biti ispitan. Nagađa se da to možda neće biti u sjedištu USKOK-a zbog radova na zgradi DORH-a i USKOK-a, a takvu mogućnost nije odbacio ni glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić. Neki mediji spominju i mogućnost da bivši premijer bude ispitan u samu zatvoru.

Prodanović je rekao da je Sanader smješten na muškom odjelu, a ne ženskom, kako su nagađali mediji, da je sam u jednokrevetnoj ćeliji i da nema doticaja s ostalim zatvorenicima. Za sada je zadovoljan uvjetima s obzirom na to da mu je udobnije nego ostalima jer je sam u sobi.

Potvrdio je da je Sanader vidljivo smršavio, no objasnio je da je to posljedica redovita vježbanja u pritvoru u Salzburgu. Kazao je da i dalje ima problema s nogom koja je još otečena pa se koristi štakama.

Kako kaže i on i drugi Sanaderov branitelj Goran Suić, dok se ne stiša interes medija, obitelj neće posjetiti bivšeg premijera.

Najavili su da će u zakonskom roku podnijeti žalbu na jednomjesečan istražni zatvor koji je Sanaderu određen još prije sedam mjeseci kad je protiv njega USKOK pokrenuo istragu u slučaju Fimi media.

Na upit je li točno da su ostali zatvorenici u Remetincu Sanaderu sinoć izvikivali "Ivo, lopove", kao što tvrde neki mediji, odvjetnici su kazali da ga o tome nisu pitali niti im je on to potvrdio.

Inače, pred zatvorom u Remetincu danas se u pratnji snimatelja pojavio i redatelj i osnivač Motovunskoga filmskog festivala Rajko Grlić. "Došao sam vidjeti je li Remetinec još tu", kazao je novinarima redatelj, ne želeći potvrditi, ali ni zanijekati nagađanja da planira snimiti dokumentarac o bivšem premijeru.

Rekao je da je tu radi posla u vezi s idućim motovunskim filmskim festivalom na kojemu je izbornik programa pod nazivom "Kino Remetinec" na kojemu će se prikazati dva kratkometražna i pet dugometražnih tzv. zatvorskih filmova. Planiran je da projekcije budu i svojevrsni performansi jer će se filmovi prikazali pod stražom čuvara.

Ispred zatvora u Remetincu od rana jutra su dežurali brojni domaći novinari, a od stranih medija bila je ekipa slovenske javne televizije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije