Samostan Cernik: Franjevci čuvaju nišan iz Osmanskog carstva

Anadolija
Samostan Cernik: Franjevci čuvaju nišan iz Osmanskog carstva
/ Anadolija
U vlasništvu Franjevačkog samostana Cernik (Hrvatska) nalazi se nišan iz osmanskog perioda za koji se vjeruje kako pripada posljednjem cerničkom sandžak begu.

Nakon što pod nadzorom stručnjaka bude restauriran nišan će postati dostupan za posjetioce i turiste. 

Nišan – visok oko dva metra s velikim bogato ukrašenim turbanom – smješten je u atomsko sklonište u Novoj Gradiški gdje čeka da bude restauriran. 

"Taj nadgrobni spomenik kao što je i upisano u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske pripada samostanu i u njegovom je vlasništvu. Na posudbi je u Gradskom muzeju Nova Gradiška. Mi ga nakon restauracije planiramo staviti u krug blizu crkve, odmah uz toranj tako da i ljudi koji dođu, prolaznici, turisti mogu da vide da je Cernik imao dugačku povijest i za vrijeme i prije turskog vremena, a, sada i ovaj samostan svejdoči o vremenu nakon Turaka, od početka 18 stoljeća pa dalje", kaže fra Josip Vukoja, gvardijan Franjevačkog samostana Cernik. 

Gvardijan Vukoja nije mogao potvrditi da nišan pripada posljednjem cerničkom sandžak begu, ali kaže da je veoma značajan.

"Nema nikakvoga natpisa na tom nadrgobnom spomeniku. Postoje razna nagađanja. Zna se da su to franjevci našli na ovom mjestu kod priprema za gradnju samostana. Bio je u okolici. Da li je to begov spomenik ili nije, ne znamo. Povijesnih podataka nemamo. Ipak, zanimljivo je da je samostan vlasnik toga nadrgorbnog spomenika i da je to jedinstven primjerak u Hrvatskoj da u jednom izričito katoličnom središtu imamo jedan turski nadgrobni spomenik", kaže fra Vukoja.

Sandžak Začasna, sandžak Čazma, sandžak Pakrac, odnosno sandžak Cernik, kako se sve nazivao ovaj sandžak, bila je upravna jedinica Osmanskog Carstva u Slavoniji.

Osnovan je 15. oktobra 1557. godine, nakon što su za vrijeme Stogodišnjeg hrvatsko-turskog rata do 1552. godine Osmanlije osvojili velika područja u zapadnoj Slavoniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije