Samo u ovoj godini: U Srbiji prijavljen 471 nestanak djeteta

Radiosarajevo.ba
Samo u ovoj godini: U Srbiji prijavljen 471 nestanak djeteta
Foto:Politika.rs / Ilustracija

Samo u prvih pet mjeseci ove godine u Srbiji je prijavljen nestanak 471 djeteta, piše list Politika.

Gotovo trostruko veći broj (1.334) prijavljen je prošle godine, a posebno zabrinjavajući podatak jeste da osmero nestale djece do danas nije pronađeno.

Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić” i otac ubijene djevojčice Tijane, smatra da broj nestale djece i maloljetnika predstavlja alarm za društvo, prenosi Tanjug.

On je podsjetio da je Fondacija prošle godine pokrenula Registar nestalih osoba u Srbiji, sa ciljem da se broj nestalih učini vidljivim za populaciju, jer podaci i fotografije, osim policiji, nikom drugom nisu dostupni.

“Fondacija zastupa stav da ovakvim pristupom podacima o nestalim osobama, koji nije otvoren, javnost ne može da se uključi u potragu i doprinese pronalasku nestalih, prije svega maloljetnika”, kaže Jurić.

Smatra da bi veliki korak u pronalaženju nestale djece bilo uvođenje “child alerta”, sistema koji postoji u 12 europskih zemalja i koji se pokreće kada postoji realna procjena da je dijete u opasnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije