Samo trećina građana Srbije 'vjeruje' u demokraciju

Radiosarajevo.ba
Samo trećina građana Srbije 'vjeruje' u demokraciju

Samo 30 posto građana Srbije danas vjeruje da je demokracija bolja od svih ostalih sustava vlasti, a takvo stajalište posljedica je njihova socijalno-ekonomskog položaja, pokazuje istraživanje koje je u srijedu predstavljeno u Beogradu.

Istraživanje su neposredno prije su izbora proveli američka nevladina organizacija Nacionalni institut za demokraciju (NDI) i beogradski Centar za slobodne izbore i demokraciju (CESID).

Prema riječima programskog ravnatelja CESID-a Đorđa Vukovića, usporedni podaci pokazuju da je prije sedam godina na oko 40 posto bio izjednačen broj građana naklonjenih demokraciji i pobornika nekih drugih političkih sustava, a danas je broj onih koji su suzdržani u odnosu na demokraciju na povijesnom maksimumu.

Danas polovica drži da demokracija nije sama po sebi privlačna i da postoje drugi sustavi koji bi mogli odgovarati Srbiji. Najčešći odgovor je svejedno mi je u kakvom sustavu živim, već je bitno imam li dovoljno novca”, rekao je Vuković.

Promijenio se i odnos građana prema promjenama iz listopada 2000. godine kad je svrgnut režim Slobodana Miloševića, pa uvjerljiva većina danas misli da je to početak propadanja Srbije, a samo 15 posto ih je uvjereno da su tada započele demokratske promjene, piše Fena.

Istraživanje je pokazalo da je, kada je riječ o izborima kao demokratskoj tekovini i izbornom sustavu, većina ispitanih sklona promjeni koja bi bila usmjerena ka personalizaciji, odnosno mogućnosti biranja konkretnih osoba, a ne političkih stranaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije