Samit 'Zapadni Balkan - EU' definitivno u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Samit 'Zapadni Balkan - EU' definitivno u Sarajevu
Zapadni Balkan u fokusu španskog predsjedništva (Ilustracija)

Postignut je dogovor sa svim stranama oko učešća na konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu, izjavio je španski šef diplomatije Miguel Angel Moratinos. Uz EU očekuje se učešće i zvaničnika SAD-a, Rusije i Turske.

Predsjedavajući Vijeća ministra EU-a Moratinos naglasio je da je najavljena konferencija posvećena zemljama Zapadnog Balkana, koja bi trebalo da se 2. juna održi u Sarajevu, dobro pripremljena. Postignut je dogovor da se sastanak održi po Gymnich formuli:

“To će biti velika konferencija koja će omogućiti da se svede bilans svega što je učinjeno poslije samita EU - Zapadni Balkan koji je održan prije deset godina u Zagrebu. Istovremeno razmotrit će se i budućnost odnosa zemalja Zapadnog Balkana i EU-a.”

Na “Balkanskoj konferenciji” EU, SAD, Rusija i Turska

Španski šef diplomatije posebno je naglasio važnost da se konferencija organizuje uz učešće svih relevantnih aktera:

“Mi želimo da na konferenciji učestvuju ne samo 27 zemalja Evropske unije, već i SAD, Ruska Federacija i Turska, kako bismo zajednički doprinijeli stabilnosti i garantovali budućnost cijelom regionom Zapadnog Balkana. Vjerujem da je najbolji doprinos španskog predsjedavanja EU Zapadnom Balkanu upravo ta konferencija u Sarajevu”.

Moratinos je izjavio da očekuje da će se raditi na tome da se stvore uslovi za dalji napredak i međusobno poštovanje zemalja Zapadnog Balkana, koje su opredijeljene za regionalnu integraciju i nastavak puta ka EU.

Pozitivan bilans španskog predsjedavanja za Zapadni Balkan

Moratinos smatra da je bilo onih koji su početkom godine, kada je Španija preuzela predsjedavanje EU-om, sumnjali u riješenost španskog predsjedavanja da se posveti pitanjima Zapadnog Balkana. Nešto manje od dva mjeseca prije kraja španskog predsjedavanja Unijom, Moratinos zaključuje:

“Na kraju ljudi će moći vidjeti da pozitivan bilans španskog predsjedništva EU-om predstavlja i napredak i predanost koji su ostvareni u postizanju stabilnosti i evropske perspektive cijelog Zapadnog Balkana.”

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije