Sahranjen čovjek koji je uhvatio Dražu Mihailovića

Radiosarajevo.ba
Sahranjen čovjek koji je uhvatio Dražu Mihailovića

Nekadašnji general Udbe i narodni heroj Jugoslavije Jovo Kapičić pokopan je danas na gradskom groblju na Cetinju, u prisustvu obitelji, državnog vrha Crne Gore i velikog broja građana. 

Kapičićevom pogrebu prisustvovali su premijer Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, predstavnici lokalne uprave Cetinja, SUBNOR-a i drugih institucija i organizacija. 

Kapičić je preminuo 9. decembra u Beogradu poslije kratke i teške bolesti, javio je Tanjug. 

Bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik i veleposlanik SFRJ u Mađarskoj i Švedskoj. 

Kao general Udbe, iz Višegrada je koordinirao hapšenje Draže Mihailovića. 

Nakon rezolucije Informbiroa, kao zamjenik ministra unutrašnjih poslova Jugoslavije Aleksandra Rankovića, bio je na zapovjednim dužnostima vezanim za Goli otok. Prema raznim svjedočanstvima, njegova uloga u tom periodu bila je izrazito negativna. 

Na Cetinju je ranije danas održana komemorativna sjednica, povodom njegove smrti. 

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović kazao je da će vrijeme potvrditi veličinu, hrabrost i značaj Kapičića. 

"O Kapičiću i njegovom herojskom zalaganju za Crnu Goru, za tekovine slobode i antifašizma - govorit će pokoljenja. Njega neće nitko zaboraviti - ni oni koji su ga voljeli, ni oni s kojima je dijelio ideale slobode i antifašizma, a ni oni čijim se osporavanjem nosio hrabro i čojski", naveo je Bogdanović. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije