SAD antiraketni štit premještaju na Balkan?

Radiosarajevo.ba
SAD antiraketni štit premještaju na Balkan?

Prema pisanju poljskog dnevnika „Gazeta Wyborcza“, antiraketni štit oružanih snaga SAD-a vrlo vjerovatno neće biti postavljen u Češkoj i Poljskoj, kako je to do sada planirano.

„Sadašnja vlast u Sjedinjenim Američkim Državama traži alternativno rješenje, jer se odustalo od Češke i Poljske“, kaže za GW jedan od zagovarača izgradnje štita u ovim zemljama, Riki Ellison.

Ellison je jedan od učesnika nedavne konferencije o antiraketnom štitu koju je organizirao Pentagon. Prema njegovim riječima, generali tokom konferencije nisu niti jednom spomenuli Poljsku ili Češku govoreći o planovima i daljima aktivnostima.

„Novi Obamini ljudi obraćaju više pažnje na argumente koji dolaze iz Moskve i vjeruju da se bolji i mirniji svijet lakše može graditi u dogovoru i suradnji s Moskvom“, nastavlja Ellison.

Pored toga, kako podsjeća EUobserver, većina javnosti u Češkoj i Poljskoj bila je protiv izgradnje antiraketnog štita na teritoriji njihovih zemalja, ali su vlade desnog centra prešutjele argumente i glas javnosti.

Prema Ellisonu nove destinacije za postavljanje antiraketnog štitu su Izrael, Turska i Balkan, pri čemu nije precizirano koji dio Balkana, odnosno koja balkanska država.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije