Ruski vojni inspektori letjet će iznad Hrvatske i Slovenije

Radiosarajevo.ba
Ruski vojni inspektori letjet će iznad Hrvatske i Slovenije


Ruski vojni inspektori obavit će posmatračke letove iznad teritorija Hrvatske i Slovenije prema međunarodnom Ugovoru "Otvorena neba" s početkom u ponedjeljak, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Ruski stručnjaci izvest će inspekcijske letove sa avionom Antonov An-30B (Clank) između 25. i 30. marta, dodao je glasnogovornik, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Avion će poletjeti iz zračne luke Zagreb i pokriti ukupnu udaljenost od 1.300 km nad Hrvatskom, a potom će poletjeti iz zračne luke u Ljubljani te prijeći 500 km iznad Slovenije.

Tokom letova, ruski i strani stručnjaci pratit će rad opreme za motrenje u avionu kao što je predviđeno u Ugovoru "Otvorena neba", navodi RIA.

Ugovorom "Otvorena neba", koji je stupio na snagu 1. januara 2002., uspostavlja se režim nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija 34 države potpisnice, s ciljem promicanja otvorenosti i transparentnosti vojnih snaga i aktivnosti.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane rekao je novinarima da će kanadski inspektori obaviti inspekcijski let iznad Rusije u istom razdoblju, između 25. i 30. marta, u izvidničkom avionu C-130 Hercules.

Međunarodni Ugovor "Otvorena neba" predstavlja jedan od tri temelja europske kolektivne sigurnosti u oblasti kontrole naoružanja, ali ne kao klasični sporazum već kao mjera izgradnje povjerenja i sigurnosti. Bit ugovora ogleda se u međusobnom otvaranju cjelokupnog zračnog prostora država potpisnica bez teritorijalnih restrikcija u cilju promatranja i snimanja teritorija iz posmatračkog aviona u kojem se tokom leta nalaze predstavnici posmatračke i posmatrane strane, navodi se na internetskoj stranici MORH-a.

Pregovori o elementima Ugovora počeli su u februaru 1990. godine, no iako je potpisan još 24. marta 1992. godine, na snagu je stupio tek 01. januara 2002. godine zbog ruskog odbijanja ratifikacije. Moskva je ugovor ratificirala u maju 2001.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije