Rusija poklanja Srbiji i dva Antonova

Radiosarajevo.ba
Rusija poklanja Srbiji i dva Antonova
Poslije šest lovaca "MIG 29", Vojska Srbije od Ruske Federacije trebala bi dobiti i dva transportna aviona An-26. Kako Sputnjik saznaje, avioni "Antonov" u Srbiju bi mogli da slete u narednih deset mjeseci.

Riječ je o avionima srednje nosivosti proizvedenim prije svega za vojne potrebe.

An-26 ima dva motora, a poboljšanje prethodnog modela, izmjenom zadnjeg dijela trupa na letjelici, osiguralo je veliki otvor s utovarno-istovarnom rampom koja omogućava prenos masivnog tereta, ali i desantiranje.

Zasad nije poznato koliko je tačno vrijedna ova donacija, ali se procjenjuje da jedan ovakav remontovan avion može da košta od pet do osam miliona dolara.

U takozvanom „ruskom paketu“, pored remontovanih „MIG-ova“ su i tenkovi T-72 i oklopna vozila BRDM-2M.

Prema ranijim dogovorima, Vojska Srbije dobit će 30 remontovanih i modernizovanih tenkova, čija je vrijednost po vozilu najmanje milion eura.

Tenkovi T-72 spadaju u red najpoznatijih oklopnih sredstava, čije su sposobnosti potvrđene i na bojnom polju, uključujući i aktuelni rat u Siriji, gde ove moćne mašine trpe udare savremenih protivoklopnih raketa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije