Rusi pokušavaju uvjeriti svijet da je Zelenski nacist - slično su govorili za Tita

11
Radiosarajevo.ba
Rusi pokušavaju uvjeriti svijet da je Zelenski nacist - slično su govorili za Tita
Foto: Telegram.hr / Rusi pokušavaju uvjeriti cijeli svijet da je Zelenski nacist

Jedna od sumanutijih konstrukcija ruske propagande jest da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, nacist.

Upravo ovim su se bavili novinari Telegrama.hr čiji ostatak teksta prenosimo u cijelosti.

"Osim što je Židov, Zelenski nikad u svojoj glumačko-političkoj karijeri nije imao baš nikakvog doticaja s nacističkom ideologijom.

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

No, Rusija ustraje na tome da kroz invaziju žele “denacificirati” Ukrajinu, te s vlasti maknuti neonaciste i narkomane. Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova izdala je priopćenje, u kojem se pita jesu li u Njemačkoj još uvijek na vlasti nacisti, s obzirom na to da planiraju pomoći Ukrajini, koju vode nacisti.

Propaganda o nacistima protiv kojih se Rusija bori očigledan je pokušaj povezivanja trenutne agresorske invazije s najvećim ruskim ponosom u povijesti, pobjedom u Drugom svjetsku ratu, kojeg Rusi nazivaju Velikim domovinskim ratom.

Ilustracije Tite iz doba Jugoslavije - undefined

Foto: Radio Beograd: Ilustracije Tite iz doba Jugoslavije

U svojim nedavnim obraćanjima, Vladimir Putin spominjao je Veliki domovinski rat kao jedan od temelja suvremene ruske države, a blesavom propagandom o borbi protiv nacizma trenutni rat pokušavaju povezati s najslavnijim trenutkom ruskom naroda u posljednjih stotinjak godina.

Zanimljivo, isti trik koristili su za vrijeme Sovjetskog saveza, u sukobima s Josipom Brozom Titom kasnih četrdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon razlaza sa Staljinom, Sovjetska propaganda prikazivala ga je kao pohlepnog i krvoždernog nacista koji je dušu prodao Zapadu.

Objavljivane su ilustracije na kojima Tito ima kukasti križ na remenu, te zbraja novčiće u kasi, koje je valjda dobio od zapadnih zemalja za izdaju Sovjetskog saveza. Na jednoj karikaturi, objavljenoj nakon raskola Tito-Staljin 1948. godine, jugoslavenski predsjednik ima uzdignutu desnu ruku u nacističkom pozdrav, dok u lijevoj nosi krvavu sjekiru.

Rusi pokušavaju uvjeriti cijeli svijet da je Zelenski nacist - slično su govorili za Tita - undefined

Foto: Radio Beograd: Rusi pokušavaju uvjeriti cijeli svijet da je Zelenski nacist - slično su govorili za Tita

Sovjetska je štampa 1948. i 1949. godine objavila niz ovakvih karikatura: nije im bila prihvatljiva ideja postojanja nekog teritorija u srednjoistočnoj Europi, i to još socijalističkog uređenja, nad kojim nemaju punu kontrolu.

Stoga su Tita opsesivno prikazivali kao zapadnog plaćenika, 'fašističkog psa' i nacista, što su isti termini koji danas koriste za Volodimira Zelenskog. Tadašnjoj propagandi pridružila se i istočnonjemačka štampa, također pod sovjetskom kontrolom, koja je Tita optuživala za plan kao američkog plaćenika koji planira napad na sovjetske zemlje.

Netrpeljivost je potrajala sve do Staljinove smrti 1953. godine, a odnosi su rehabilitirani nakon što je na čelo Sovjetskog saveza došao Nikita Hruščov, koji će se u veljači 1956. godine odreći Staljina i optužiti ga, između ostalog, pogoršanje odnosa s Jugoslavijom", navodi se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije