! / Rusi pokušavaju uvjeriti svijet da je Zelenski nacist - slično su govorili za Tita

05. 03. 2022. u 09:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jedna od sumanutijih konstrukcija ruske propagande jest da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, nacist.

Upravo ovim su se bavili novinari Telegrama.hr čiji ostatak teksta prenosimo u cijelosti.

"Osim što je Židov, Zelenski nikad u svojoj glumačko-političkoj karijeri nije imao baš nikakvog doticaja s nacističkom ideologijom.

No, Rusija ustraje na tome da kroz invaziju žele “denacificirati” Ukrajinu, te s vlasti maknuti neonaciste i narkomane. Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova izdala je priopćenje, u kojem se pita jesu li u Njemačkoj još uvijek na vlasti nacisti, s obzirom na to da planiraju pomoći Ukrajini, koju vode nacisti.

Propaganda o nacistima protiv kojih se Rusija bori očigledan je pokušaj povezivanja trenutne agresorske invazije s najvećim ruskim ponosom u povijesti, pobjedom u Drugom svjetsku ratu, kojeg Rusi nazivaju Velikim domovinskim ratom.

Ilustracije Tite iz doba Jugoslavije - undefined

Foto: Radio Beograd: Ilustracije Tite iz doba Jugoslavije

U svojim nedavnim obraćanjima, Vladimir Putin spominjao je Veliki domovinski rat kao jedan od temelja suvremene ruske države, a blesavom propagandom o borbi protiv nacizma trenutni rat pokušavaju povezati s najslavnijim trenutkom ruskom naroda u posljednjih stotinjak godina.

Zanimljivo, isti trik koristili su za vrijeme Sovjetskog saveza, u sukobima s Josipom Brozom Titom kasnih četrdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon razlaza sa Staljinom, Sovjetska propaganda prikazivala ga je kao pohlepnog i krvoždernog nacista koji je dušu prodao Zapadu.

Objavljivane su ilustracije na kojima Tito ima kukasti križ na remenu, te zbraja novčiće u kasi, koje je valjda dobio od zapadnih zemalja za izdaju Sovjetskog saveza. Na jednoj karikaturi, objavljenoj nakon raskola Tito-Staljin 1948. godine, jugoslavenski predsjednik ima uzdignutu desnu ruku u nacističkom pozdrav, dok u lijevoj nosi krvavu sjekiru.

Rusi pokušavaju uvjeriti cijeli svijet da je Zelenski nacist - slično su govorili za Tita - undefined

Foto: Radio Beograd: Rusi pokušavaju uvjeriti cijeli svijet da je Zelenski nacist - slično su govorili za Tita

Sovjetska je štampa 1948. i 1949. godine objavila niz ovakvih karikatura: nije im bila prihvatljiva ideja postojanja nekog teritorija u srednjoistočnoj Europi, i to još socijalističkog uređenja, nad kojim nemaju punu kontrolu.

Stoga su Tita opsesivno prikazivali kao zapadnog plaćenika, 'fašističkog psa' i nacista, što su isti termini koji danas koriste za Volodimira Zelenskog. Tadašnjoj propagandi pridružila se i istočnonjemačka štampa, također pod sovjetskom kontrolom, koja je Tita optuživala za plan kao američkog plaćenika koji planira napad na sovjetske zemlje.

Netrpeljivost je potrajala sve do Staljinove smrti 1953. godine, a odnosi su rehabilitirani nakon što je na čelo Sovjetskog saveza došao Nikita Hruščov, koji će se u veljači 1956. godine odreći Staljina i optužiti ga, između ostalog, pogoršanje odnosa s Jugoslavijom", navodi se.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (11)