Rusi pobjegli iz Srbije, odnijeli mašine i ojadili 300 radnika

Radiosarajevo.ba
Rusi pobjegli iz Srbije, odnijeli mašine i ojadili 300 radnika
0 / Izvoz namještaja

Ruska firma “Spilit” pobjegla je takoreći preko noći iz Vranja na jugu Srbije i na cjedilu ostavila 300 radnika.

Blic Biznis saznaje da je firma planirala svoj bijeg još od februara ove godine, a da to niko od rukovodstva u Vranju i zaposlenih u firmi, osim visokog menadžmenta, nije znao.

Izvor lista kaže da ova firma nije radnicima isplatila tri zarade, što je bio dio plana o napuštanju biznisa u Vranju.

"Neisplaćivanje zarada očigledno je bila odstupnica i dio smišljene strategije o odlasku koji je bio dobro isplaniran. NIko od radnika tako nešto nije mogao ni da nasluti. Gotovo preko noći su iznijeli sve, od mašina do sirovina. Samo nešto repromaterijala je ostalo i to onog koji fizički nisu uspjeli da iznesu", otkriva izvor.

Rukovodstvo Vranja iznenađeno je odlukom kompanije “Spilit”, izjavio je za Tanjug pomoćnik gradonačelnika Vranja za privredu Nenad Veličković.

“Spilit” je ruska firma koja je u Vranje stigla 2017. godine i počela proizvodnju nameštaja u pogonima Jumka.

Veličković kaže da gradska vlast na svaki način pokušava da stupi u kontakt sa rukovodstvom “Spilita” ali da na njihove pozive niko ne odgovara.

Prema njegovim riječima, gradska vlast je ranije imala odličnu saradnju i dobre kontakte sa ljudima iz “Spilita”.

“Čak su bili zainteresovani i u razgovoru izrazili želju da u slobodnoj zoni prošire proizvodnju i da kupe zemljište kako bi napravili svoje proizvodne pogone”, kaže on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije