Rusi navalili na stanove u Beogradu: 'Plaćaju i po 200.000 eura, a uglavnom dolaze s gotovinom'

4
Radiosarajevo.ba
Rusi navalili na stanove u Beogradu: 'Plaćaju i po 200.000 eura, a uglavnom dolaze s gotovinom'
Foto: N1 / Beograd na vodi

Od početka rata u Ukrajini, broj ruskih državljana koji dolaze u Beograd u stalnom je porastu.

Najprije su bili zainteresirani za luksuzne nekretnine koje su iznajmljivali, ali situacija se promijenila, piše portal Nova.rs.

Počeli su kupovati stanove u Beogradu, za koje su spremni izdvojiti uglavnom više od 200.000 eura.

Kako ističe ekonomist i izvršni direktor agencije za nekretnine City Expert Miloš Mitić, Beograd je jedan od balkanskih gradova koji je oduvijek bio ‘zanimljiv‘ stranim državljanima koji žele kupiti nekretninu.

Kvadrat stana u BiH za godinu skuplji za 450 maraka: Evo koliko sada košta

Kvadrat stana u BiH za godinu skuplji za 450 maraka: Evo koliko sada košta

"Prvo su iznajmljivali stanove u Beogradu i Novom Sadu, a sada ih i kupuju. Krenulo je tokom maja, a nakon toga je potražnja bila sve veća, da bi u junu dosegnula vrhunac", rekao je Mitić koji očekuje da će se interes Rusa za nekretnine u glavnom gradu Srbije nastaviti.

Prije samo tri mjeseca, agenti za nekretnine procjenjivali su da 95 posto Rusa koji su došli u Beograd žele iznajmiti stanove, ali se situacija mijenja.

Mitić je istaknuo da Rusi stanove uglavnom plaćaju gotovinom te da u ovom trenutku većina traže stanove manje kvadrature, ali ima i onih koji žele veće i luksuzno opremljene nekretnine.

Dodao je da je broj ruskih državljana koji su prije rata u Ukrajini kupovali stanove u Beogradu bio minoran.

Pojašnjava kako se jasno mogu izdvojiti dvije skupine Rusa koji kupuju u Beogradu.

Cijene stanova 'skočile': Kvadrat košta koliko dvije prosječne plaće u BiH

Cijene stanova 'skočile': Kvadrat košta koliko dvije prosječne plaće u BiH

"U prvoj skupini su kupci koji traže uglavnom manje stanove, koje su udaljenije od centra grada, po cijeni do 100.000 eura. Drugu skupinu čine platežno sposobniji kupci, koji preferiraju stanove u centru u stambenim kompleksima poput Beograd na vodi i Central Garden, gdje se cijene kreću od 3.000 eura po kvadratu. Uglavnom je riječ o stanovima između 60 i 90 kvadrata, s barem jednom spavaćom sobom, pojašnjava.

Nova.rs piše da su cijene nekretnina u Beogradu već mjesecima u značajnom porastu, a jedan od faktora koji je utjecao na rast je upravo i povećana potražnja, na koju su utjecali i ruski državljani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije