RSE: Zašto je Dodik toliko popularan u Srbiji

Radiosarajevo.ba
RSE: Zašto je Dodik toliko popularan u Srbiji

Prijateljski Radio Slobodna Evropa donosi opširan intervju sa Vladimirom Pavićevićem, asistentom na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, i Dejanom Vukom Stankovićem, političkim analitičarem. Razgovaralo se o tome kolika je Dodikova popularnost u Srbiji, zašto srpski političari vole da budu viđeni u društvu s njim, koliko Dodikovoj popularnosti doprinose pohvale koje mu često upućuje Dobrica Ćosić, koji ga krugovi u Srbiji najviše podržavaju, u kojoj mjeri političari u Srbiji imitiraju Dodika, šta Tadiću znači Dodikova podrška i šta Dodik za uzvrat dobija od Tadića, da li je Dodik uz Putina najuticajniski strani političar u Srbiji, zašto se na Republiku Srpsku gleda kao na jedan od ostvarenih ratnih ciljeva Srbije, kao i o tome da li bi se moglo desiti da se Dodik jednog dana direktno angažuje u političkom životu Srbije. Prenosimo najzanimljivije dijelove, a intervju u cijelosti pročitajte na ovom linku

Vladimir Pavićević: Milorad Dodik je veoma popularan među političarima u Srbiji. Skoro da nema nijednog koji ne želi da se s njim nađe u društvu. Svako želi da ga ugosti i svako želi da ostavi utisak da je s njim u nekoj vrsti dobrih partnerskih odnosa. Ako se sada zapitamo koliko je Milorad Dodik popularan u građanstvu, tu već ne bih mogao tačno da sudim i mislim da bi za to bilo potrebno da organizujemo jedno istraživanje, pa da vidimo kakav je sud građana o tome.

​​​Dejan Vuk Stanković: Uticaj Milorada Dodika na političke prilike u Srbiji je priličan i reklo bi se da je to rezultat kako njegove sistematske aktivnosti, tako i aktivnosti nekih intelektualno-političkih krugova kojima Dodik kao politička figura odgovara. Politički lideri smatraju da je posebno dobro da sada, u vreme predizborne aktivnosti, budu u njegovom društvu. Mislim da je njegov status u desnom krilu srpske političke scene neupitan. U tim krugovima je apsolutno stvar prestiža ko je bliže Dodiku i ko je u boljim odnosima s njim. Kada govorimo o strankama evropske orijentacije, ako izuzmete LDP, nijedna od njih u najmanju ruku nema ništa protiv da je Dodik jasno i glasno podrži. Što se tiče Demokratske stranke, mislim da se tu radi o nekoj vrsti razmene. Dodikovom podrškom Demokrate dobijaju neku vrstu licence da su i oni patriotski orijentisani poput stranaka desnog bloka, dok Tadićeva podrška Dodiku znači podršku srpske države za njegove političke projekte u Bosni i Hercegovini.

RSE: Šta je to što najviše doprinosi Dodikovoj popularnosti?


Vladimir Pavićević:
Najpre snaga Milorada Dodika i entiteta na čijem je on čelu što budi nadu kod srpskih političara da nisu propali svi ratni ciljevi iz dvadesetih godina. Republika Srpska, sa Dodikom ovakav kakav jeste, podseća da je nešto od tih ratnih ciljeva ipak ostvareno. Druga stvar koja mu obezbeđuju jaku poziciju u Srbiji je njegov dugogodišnji nastup protiv međunarodnih predstavnika u Bosni i Hercegovini što u Srbiji nailazi na odobravanje s obzirom da ona nema takvu snagu niti mogućnost da prkosi međunarodnoj zajednici kako to čini Dodik.

Dejan Vuk Stanković
: Njegovoj popularnosti pre svega doprinosi stalno prisustvo u ovdašnjim medijima i način na koji on nastupa. Dodik nastupa sa pozicija koje su bile dominantne krajem 80-tih i početkom 90-tih i koje su u Srbiji još uvek u velikoj meri prisutne i u državnom rezonu i u javnom mnjenju. Tako on gradi svoj imidž uz obilatu podršku medija i svojih intelektualnih satelita u Srbiji.

RSE: Boris Tadić neguje vrlo bliske odnose sa Dodikom. Poziva ga na gotove sve državne svečanosti, sedi s njim na utakmicama, izgleda da mu je stalo da i javno pokaže bliskost sa Dodikom. Zašto je Dodik toliko potreban Tadiću?

Vladimir Pavićević: Pomenuo bih dve stvari.  Prvo, Dodik simbolizuje nacionalnu liniju u politici, a za tu liniju se je važno vezati. Zbog toga Dodik uživa tako veliku popularnost među političarima u Srbiji i svako želi da s njim pravi nekakav partnerski odnos. Drugo, Borisu Tadiću i drugim političarima u Srbiji na neki način imponuje način vladanja koji je uspostavio Milorad Dodik. On neguje imidž  narodskog čoveka - ide i peva na svadbama, druži se s ljudima, stvara privid prisnosti sa svojim narodom, ponaša se kao neka vrsta pater familiasa. Iza toga se zapravo krije ogromna politička moć koja mu obezbeđuje poziciju lidera koji o svemu odlučuje. Našim političarima, pa i Borisu Tadiću to dosta imponuje.

Dejan Vuk Stanković: Dodik je potreban Tadiću pre svega zato što prisni odnosi sa liderom Republike Srpske potvrđuju da je Tadić na pravom putu kad je reč o nacionalnoj politici, čime on neutralizuju mnogobrojne prigovore koji stižu sa desnog pola političke scene. Jer, Tadiću se često zamera nedostatak patriotizma i osećaja za državu, pa saradnja sa Dodikom i uopšte javno prikazivanje s njim na neki način ublažavaju te prigovore. Što se tiče Dodika, njemu je druženje sa Tadićem važno je se time susedima šalje poruka da su Srbija i Republika Srpska zajedno što učvršćuje Dodikovu poziciju i proširuje mu manevarski prostor u njegovim, ne baš srećnim, političkim avanturama kojima je često sklon kako u odnosu na drugi entitet u Bosni i Hercegovini, tako i u odnosu na međunarodnu zajednicu.

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije