Ronilac poginuo kod Visa: Poznati prvi detalji tragedije

1
Radiosarajevo.ba
Ronilac poginuo kod Visa: Poznati prvi detalji tragedije
Foto: Morski.hr / Olupina bombardera kod Visa

Još jedan ronilac završio je tragično - u četvrtak 27. juna u uvali Rukavac kod otoka Visa pronađeno je mrtvo tijelo muškarca.

Morski.hr doznaje da se radi o 58-godišnjem Dancu koji je bio iskusni ronilac, a sve se dogodilo na dubini od 70 metara, gdje se nalazi olupina savezničkog bombardera B-17.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske navode kako je riječ o muškarcu koji je ronio s ronilačkom opremom, ali nije izronio. Oko 12:15 sati zaprimljena je dojava o tome da muškarac nije izronio, a ubrzo je pronađeno njegovo tijelo. Doznaje se da je nesretni Danac ronio organizirano u grupi od četiri ronioca, no jedino on nije izronio. Neslužbeno, pretpostavlja se da je problem najvjerovatnije bio u opremi. Službeni uviđaj još nije gotov, a kad završi, znat će se i tačni uzroci i okolnosti smrti. 

Ekstremna desnica u Francuskoj ostvarila je historijski uspjeh, ali daleko je od gotovog

Ekstremna desnica u Francuskoj ostvarila je historijski uspjeh, ali daleko je od gotovog

Treba naglasiti da je tehničko ronjenje na veće dubine kompliciranije od ronjenja u plitkome, pa se koristi tzv. "rebreather" ili "sistem zatvorenog kruga", koji se zbog visokog rizika kojeg ovakvo ronjenje nosi sa sobom, nerijetko naziva "kutija smrti".

Tehničko ronjenje s otvorenim krugom – ronjenje s plinskim mješavinama s dekompresijom – sve je u redu dok imate nešto za disanje – više nije tačno! Ako dišete mješavinu, u dubini možete stradati od povećanog PO2 kisika tj. hiperoksije (Količina kisika u krvi se izražava pomoću parcijalnog tlaka kisika pO2.). Ako dišete dubinsku hipoksičnu trimix mješavinu na maloj dubini, možete stradati od premalog PO2 tj. hipoksije. Prebrzi izroni i izostavljanje dekompresije izuzetno su rizični, piše Morski.

Ronjenje s aparatima zatvorenog kruga – uvijek imate nešto za disati – plin nikad ne nestaje, ali plin koji dišete može vas ubiti ako je PO2 previsok ili prenizak, ili ako je prisutnost ugljičnog dioksida tj. PCO2 previsok. Prebrzi izroni i izostavljanje dekompresije također su izuzetno opasni i rizični. Greška i otkazivanje rada CCR-a su moguće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije