Roditelji širom Hrvatske ogorčeni zbog novog poskupljenja: "To je porast od 50%"

1
Radiosarajevo.ba
Roditelji širom Hrvatske ogorčeni zbog novog poskupljenja: "To je porast od 50%"
Foto: EPA - EFE / Škola/Ilustracija

U mnogim hrvatskim gradovima cijena produženog boravka u školama drastično je porasla. U četiri najveća grada cijene su iste kao prošle godine, a u manjim gradovima cijene su dvaput veće.

Roditelji su ogorčeni, piše Dnevnik.hr. Danijela je prije dvije godine za starije dijete istu uslugu plaćala upola manje. Kaže, cijene produženog boravka U Zadru variraju od škole do škole.

"Ukupno 90 eura (180 KM) mjesečno je ogromna cijena, recimo u tri mjeseca ću dobiti više od 100 eura (200 KM)", rekla je Danijela Marić iz Zadra.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Ako 20, 22 radna dana pomnožite s tom cijenom jednog ručka, dobijete za puni mjesec oko 100 eura (200 KM)", objasnio je Davor Barić, direktor OŠ Zadarski Otoci.

Isti problemi i na istoku zemlje, u Slavonskom Brodu. Roditelji plaćaju produženi boravak skladno dohotku kućanstva.

"Roditelji s najnižim primanjima plaćaju 25 eura (50 KM), a roditelji čija su primanja najviša, više od 663 eura (1.326 KM) po članu kućanstva izdvajaju 125 eura (250 KM) mjesečno", istaknuo je Ivan Holik, privremeni zapovjednik za društvene djelatnosti, Slavonski Brod.

"To je čak 25% više nego prošle godine", poručio je Mario Mikulić.

Skupština KS: Predloženo subvencioniranje produženog boravka u školama

Skupština KS: Predloženo subvencioniranje produženog boravka u školama

Za razliku od malih gradova, u najvećim hrvatskim gradovima cijena se većinom nije promijenila. U Zagrebu, Osijeku i Splitu cijena produženog boravaka ista je kao i prošle godine, a u Rijeci učenici plaćaju sukladno dohotku kućanstva, a cijena je u odnosu na prošlu godinu porasla od jednog eura i 10 centi (2.20 KM) do dva eura i 80 centi (5.60 KM).

"Prošle godine smo za 25% manje novca dobili tri učiteljice na 67 djece, ove godine je 60 djece i dobili smo odluku da samo dvije učiteljice mogu raditi", napomenuo je Mikulić.

"Ako želimo da se usluga vrati na prošlogodišnju, tri učiteljice na 60 djece povećat će nam cijenu za još dodatno 25%. Što je 50% skok cijene u odnosu na prošlu godinu za isti kvalitet usluge", dodao je.

"Ima roditelja koji imaju po dvoje, troje djece. Koji plaćaju po 340 eura (680 KM) mjesečno i oni su u problemu", rekao je Igor Vučić.

Iz Grada ističu kako su ove godine za sufinansiranje produženog boravka izdvojili 50 hiljada eura (100 hiljada KM) više u odnosu na prošlu godinu. Kažu, zbog povećanja plata učiteljicama.

"Mi ne znamo koliko je to sufinansiranje. Međutim, kad stavimo na papir broj djece, cijene koje roditelji plaćaju, kad se to sve sabere i oduzme, mi ne sufinansiramo nego pokrivamo trošak te tri učiteljice u našoj školi", rekao je Vučić za Dnevnik Nove TV.

"Mi na ovu cijenu boravka plaćamo i cijenu prehrane. Ne postoji uopšte oprema koju je grad kupio za učenike u produženom boravku. Interno, naše tete su same skupile novac i kupile lopte kako bi se djeca imala čime igrati na igralištu", istaknuo je Mikulić.

Roditelji grada prijatelja djece poručuju - ovakve odluke trebaju biti na nivou države i za sve učenike iste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije