Rješavanje pitanja viška naoružanja u regiji

Radiosarajevo.ba
Rješavanje pitanja viška naoružanja u regiji


U Beogradu će 11. i 12. aprila biti organiziran sastanak regionalne inicijative Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi posvećen saradnji u rješavanju pitanja viškova naoružanja u regionu.

Tema skupa na kome se očekuje učešće većine ministara odbrane država jugoistočne Evrope je „Unapređenje stepena zajedničke saradnje u regionu za rješavanje pitanja viškova naoružanja“.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac nedavno je izjavio da će to biti najveći skup koji je Srbija u okviru sistema odbrane organizirala do sada.

"Za nas je izuzetno važno što ćemo, pre svega, imati priliku da razgovaramo o problemima koji se tiču izazova bezbjednosti, rizika i prijetnji cijelog regiona", rekao je Šutanovac novinarima u Požarevcu.

Prema njegovim riječima, želja Ministarstva odbrane Srbije, koje organizira taj skup, jeste da upravo bude jedan kohezioni faktor za stabilnost i bezbjednost cijelog regiona.

Državna sekretarka Ministarstva odbrane Srbije Tanja Mišćević rekla je i da skup predstavlja priliku da kolegama iz regiona prenesemo naša iskustva u toj oblasti „koja su zaista pozitivna, mada je za njih bilo neophodno mnogo vremena i sredstava“.

„U ovom momentu nemamo viškova ubojnih sredstava van skladišta, a krećemo i dalje - sada je najveći problem fosforna D municija, koja je najozbiljniji problem za čitav region“, rekla je Miščevićeva.

Ona je za najnoviji magazin „Odbrana“ istakla i da je posebna vrijednost tog sastanka mogućnost razmjene mišljenja ministara odbrane, kao i bilateralnih sastanaka koje će ministri imati na marginama skupa.

Regionalna inicijativa Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi pokrenuta je na prijedlog Bugarske, na sastanku ministara inostranih poslova zemalja jugoistočne Evrope u Sofiji 1996. godine.

Srbija je do jula 2012. godine aktuelni predsedavajući, a u radu učestvuju 12 zemalja - Albanija, Slovenija, BiH, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Turska i Crna Gora.

Okvir za njeno funkcioniranje je politička saradnja u pitanjima bezbjednosti i stabilnosti, razvoj saradnje na planu ekonomije i zaštite životne sredine, promovisanje humanitarne, socijalne i kulturne saradnje.

Saradnja u oblasti pravde, borbe protiv organiziranog kriminala, terorizma, ilegalne trgovine drogom, oružjem i ljudima takođe predstavljaju okviru za funkcioniranje te inicijative.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije