RFE: Ratko Mladić reality show

Radiosarajevo.ba
RFE: Ratko Mladić reality show

Umjesto da govore o ratnim zločinima, srbijanski, ali i regionalni mediji bruje o trivijalnostima poput onih da je iz svoje pritvorske ćelije naručivao jagode, knjige, pa do posje ćerkinom grobu i prenošenja mladićevih izjava. O fenomenu ponovnog uzdizanja kulta ličnosti umjesto sagledavanja razloga zbog kojih je Mladić uhapšen, govori radio Slobodna Evropa

Pitanje koje bi moralo zaokupiti pažnju srpske javnosti a odnosi se na tajne uspešnog višegodišnjeg skrivanja haškog begunca verovatno su i najzanemarenija. Da li bi upravo u tome mogao biti i razlog zamjene teza, što za posljedicu može imati i samo jačanje Mladićevog kulta, pitaju se i neki od sagovornika ovog radija.

Mladićevu želju je ispunila i u pritvoru ga posjetila i pregledala predsjednica Skupštine Srbije, po struci psihijatar, Slavica Đukić Dejanović. O tome nije sačinila izveštaj jer, kako je objasnila za Radio Slobodna Evropa, drugi ljekari su veštaci. Bila je iznenađena Mladićevim pozivom koji joj je uručen putem suda, jer, kako kaže, Mladića nije poznavala "U ovim delikatnim okolnostima obaveza nas lekara je da izvršimo pregled nad svim pacijentima koji to žele. U ovim okolnostima da li sam tu obavezu mogla učinim ili ne zavisilo je od suda“.

Prvobitno iznenađenje predsednice Skupštine i funkcionerke socijalista razriješeno je odlukom koja mnoge zbunjuje a koju, na primjer, pisac Svetislav Basara kratko komentariše ovako: "Bolje bi bilo da je nju Ratko Mladić pregledao, pošto je to isti mentalni sklop", kazao je Basara.

No, Dejanovićeva nije jedina. U Specijalnom sudu Mladića je posjetio i porodični prijatelj, aktuelni ministar zdravlja, Zoran Stanković, a mediji pišu da je zatražio da primi (baš tu riječ koristi Politika) i bivšeg predsjednika Srbije (u Hagu oslobođenog) Milana Milutinovića, kao i akademika Dobricu Ćosića, koji je nekada bio i predsjednik Jugoslavije, baš kao i Zoran Lilić, koga general takođe želi da vidi.

U izjavi za RSE Lilić kaže kako bi rado posetio Mladića i objašnjava:
"Ja svoje mišljenje ne menjam i nemam razloga da menjam ništa. Od onoga što se generalu Mladiću pripisuje po osnovu komandne odgovornosti do dana današnjeg, barem kada je on u pitanju, nije dokazano".

Na konstataciju da su dvojica Mladićevih suradnika priznali odgovornost, a  jedan je osuđen za genocid, Lilić kaže: "E, ali nije dokazano kada je on u pitanju. Osuđeni su mnogi sa srpske strane po pitanju komandne odgovornosti, kao što mnogi sa druge strane nisu. Ali ja zaista ne želim da komentarišem, nemam vremena. Hag radi svoj posao, neka Ratko radi svoj posao i Srbija neka radi svoj posao". Zoran Lilić  je danas predsjednik Upravog odbora javnog preduzeća „Putevi Srbije“.

Besplatni rijaliti šou

Kompletna slika jedan je veliki cirkus, što je riječ koju bez dvoumljenja koristi univerzitetska profesorica Srbijanka Turajlić.
"Svi državnici, svi organi vlasti, svi dnevni listovi se zaista ponašaju kao da je njihov jedini zadatak da osnaže, uveličaju i podignu kult Ratka Mladića", ocenjuje ona.

Iste utiske dijeli i saradnik Helsinškog odbora Ivan Kuzminović.

"Već tri dana slušamo izveštaje o Mladićevom zdravlju, nepokretnoj ruci, psihosomatskom sindromu, o jagodama, grobljima, penziji...“, nabraja Kuzminović.

Javnost zapravo prati ritam koji je nametnuo krug što se preko noći okupio oko Mladića u kom značajno mesto zauzima i advokat Miloš Šaljić koji će sasvim sigurno, poslije svega, osati upamćen po morbidnim saznanjima koja dnevno izosi:
"On samo govori o poseti grobu. Sad je počeo da obilazi i druge grobove. Sve neke morbidne ideje. Sve je sračunato gde će biti sahranjen, kako će biti sahranjen".

"Nažalost bih rekla da naše rukovodstvo pripada onom procentu građana koji misle da Ratko Mladić nije zločinac i koji prosto misle da je to jedna gnusna obaveza koju je nama nametnuo neki ružni spoljni svet. A čini im se i da bi tako bilo zgodno da igraju pred izbore. Dakle ovaj celi cirkus oko Ratka Mladića mogao bi da bude zabavan, da nije stravičan“, zaključuje Srbijanka Turajlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije