Reis Cerić izdao fetvu protiv Adema Zilkića

Radiosarajevo.ba
Reis Cerić izdao fetvu protiv Adema Zilkića


Posljednji dani još uvijek aktuelno vrhovnog poglavara Islamske zajednice u BiH reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića sigurno će biti obilježeni danas izdatom fetvom [pravni akt u islamskom pravu] o Ademu Zilkiću, vođi jedne od suprotstavljenih islamskih zajednica u Srbiji.

Fetvom je vjernicima zabranjeno slijediti i slušati Adema Zilkića, „zato što njegov govor pravi podjele među vjernicima i zato što je njegov put krivi put, koji vodi "na rub podlokane obale koja se nagela, da se zajedno sa njim u vatru džehennemsku sruši", stoji u fetvi.

Nadalje, vjernicima nije dozvoljeno klanjati džumu-namaz [obavezna sedmična kolektivna molitva] ukoliko namaz predvodi Adem Zilkić.

„Adem Ziklić se lažno predstavlja i tako nanosi veliku sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na cijelom Balkanu. Zbog toga, tražim od Adema Zilkića da odmah i bezuvjetno prestane sa lažnim predstavljanjem. Također, zahtijevam od Adema Zilkića da se izvine muslimanima za nanešeni im duševni bol“, piše u Reisovoj fetvi.

Naglašeno je da ova fetva treba biti poruka i pouka „da više nikad i nikome ne padne na pamet da radi sitnog ličnog šićara prodaje čast naše vjere i odriče se prava naše slobode u korist onih koji tu našu čast i to naše pravo žele da zgaze“.

Adem Zilkić je prvi čovjek Rijaseta Islamske zajednice Srbije, institucije koju Islamska zajednica u BiH ne priznaje, i, sudeći po ovoj fetvi, definitivno smatra otpadničkom.

Islamska zajednica u BiH kao predstavnika muslimana Srbije priznaje samo Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, koji predvodi muftija Muamer Zukorlić.

Sukobi dvije zajednice muslimana u Srbiji traju već godinama, često uz nasilne sukobe i proteste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije