Rehn: Problemi ne smiju uticati na približavanje zapadnog Balkana Evropi

Radiosarajevo.ba
Rehn: Problemi ne smiju uticati na približavanje zapadnog Balkana Evropi

Evropski povjerenik Olli Rehn i poslanici Evropskog parlamenta su u praktično podudarnim stavovima u raspravi o zapadnom Balkanu zaključili da treba snažno podržati uključivanje te regije u redove Evropske unije, uz ukidanje viza za građane tamošnjih zemalja i brži pristup članstvu.

Rehn je u četvrtak upozorio da se zbog institucionalnog preustroja, ekonomske krize i socijalnih problema EU-a ne smije dovesti u pitanje ono što je postignuto u stabilizaciji i približavanju zapadnog Balkana Evropi.

Evropski povjerenik za proširenje je u izlaganju i raspravi o rezoluciji o zapadnom Balkanu, koju je usvojio Evropski parlament, primijetio da proširivanje EU-a ne smije biti žrtveni jarac unutrašnjih teškoća Unije, izvijestio je dopisnik BBC-a iz Strasbourga.

Da ovakva gledanja imaju odjeka u Uniji, u četvrtak je potvrdilo i Vijeće ministara evropske dvadesetsedmorice koje je odobrilo Evropskoj komisiji da počne postupak procjene da li ostvarene reforme u Crnoj Gori omogućavaju da se toj zemlji dade status kandidata za članstvo.

Olli Rehn je u Evropskom parlamentu posebno naglasio kako se neće dozvoliti da reforme i evropski put Srbije dođu pod udar globalne finansijske krize.

Rehn je dodao da se u Srbiji mora nastaviti proces strukturalnog prilagođavanja i da ta zemlja mora provesti i svoje obaveze, posebno u reformi pravosuđa i vladavini zakona.

On je kazao da će Evropska komisija pružiti dodatnu finansijsku podršku Srbiji.

Evropska komisija će, po njegovim rečima, do jeseni također izraditi studiju o tome koliko Kosovo može napredovati u procesu stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije