Rehn: EU možda ponudi bezvizni režim ove godine

Radiosarajevo.ba
Rehn: EU možda ponudi bezvizni režim ove godine


Evropska unija bi ove godine mogla ponuditi bezvizni režim nekim zemljama zapadnog Balkana ako one završe potrebne reforme, izjavio je u utorak evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

U obraćanju Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta, on je kazao da bi ministri unutarnjih poslova EU-a nakon toga mogli krajem godine donijeti konačnu odluku o ukidanju viza uzimajući u obzir napredak u borbi protiv organiziranog kriminala, uvođenje biometrijskih pasoša i djelotvornu graničnu kontrolu.

Rehn je kazao da bi Hrvatska ove godine mogla nastaviti pregovore s EU-om ako pogranični problem sa Slovenijom bude brzo riješen, kao i da postoji mogućnost da započnu razgovore o ulasku Makedonije u Uniju ako ona provede političke i ekonomske reforme te se izbori protiv korupcije.

"Želimo ići dalje u viznoj liberalizaciji, i to je veoma važno za stanovnike zapadnog Balkana", rekao je evropski povjerenik za proširenje.

Rehn je kazao da proširenje EU-a ne smije stati zbog ekonomske recesije: "Kriza potiče s Wall Streeta, a ne s glavne ulice u Zagrebu", istaknuo je Rehn.

Evropski povjerenik je dodao da je Hrvatska i dalje na putu da zaključi pristupne pregovore ove godine, prenio je Tanjug.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije