Rehn: Cilj je ukidanje viza za Srbiju do kraja godine

Radiosarajevo.ba
Rehn: Cilj je ukidanje viza za Srbiju do kraja godine

Cilj EU je da do kraja godine ukinu vize EU za građane Srbije, rekao je evropski komesar za proširenje EU Olli Rehn nakon sastanka sa šefom diplomatije Srbije Vukom Јeremićem.

Rehn je poručio da Brisel želi da pokaže da se brine za Srbiju, istakavši da bi uskoro trebalo očekivati da se odobri preusmjeravanje sredstava u srpski budžet od oko 100 miliona eura iz programa EU za podršku zemljama koje se pripremaju za članstvo.

Prema njegovim riječima, on i evropski komesar za finansije Joacquin Almunia predano rade i na tome da se Srbiji odobre i budžetska sredstva za makrofinansijsku pomoć, imajući u vidu ekonomsko-finansijsku krizu.

Јeremić, koji je razgovarao i sa visokim evropskim predstavnikom Javijerom Solanom, izjavio je da je veliki optimista oko izgleda da će EU do kraja godine ukinuti vize za srpske građane.

On je naglasio da je sasvim za očekivanje i odluka evropske dvadesetsedmorice o pružanju finansijske podrške Srbiji.

Јeremić je, međutim, prenio da je u susretima sa Rehnom i Solanom tema bila i pridruživanje Srbije Uniji i zasad zamrznuta primjena sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Govorili smo o procesu priključivanja u institucionalnom smislu. Naravno, stvari se nisu pomerile u smislu naših zajedničkih napora da se ostvari pun konsenzus u okviru EU oko odmrzavanja prelaznog sporazuma. Mi smo do sada činili sve i mi ćemo nastaviti da činimo sve da ostvarimo punu saradnju sa Haškim tribunalom, s obzirom da je to politički uslov koji stoji između nas i odmrzavanja prelaznog sporazuma, a s obzirom da smo mi odlučni da nastavimo naš proces integracije", rekao je Јeremić, prenosi BBBC.

Šef diplomatije Srbije je osvrćući se na odluku Saudijske Arabije da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, naglasio da je to za veliko žaljenje jer je učinjeno upravo u času kad o legalnosti samoproglašenja Kosova treba da se izjasni Međunarodni sud pravde u Hagu.

Јeremić je dodao da, kakve god okolnosti bile, Srbija nikad neće priznati samoproglašenje nezavisnosti u Prištini.

fena


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije