Registriran pacijent s groznicom Zapadnog Nila

Fena
Registriran pacijent s groznicom Zapadnog Nila
Tokom vikenda registriran je prvi pacijent u Srbiji ove godine koji ima groznicu Zapadnog Nila, a za još dva pacijenta se rade ispitivanja, izjavio je danas Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Oboljela osoba od groznice Zapadnog Nila se, prema njegovim riječima, nalazi na Institutu za infektivne i tropske bolesti.

"Imamo i dva slučaja koja se vode kao sumnjiva na groznicu Zapadnog Nila, a tijekom dana ćemo definirati da li se radi o dva nova slučaja oboljenja", rekao je Ilić, prenosi Tanjug.

On je dodao kako postoje podaci da se u Srbiji nalaze nove lokacije na kojima je identificiran virus kod komaraca, što govori o prisustvu virusa groznice Zapadnog Nila na široj teritoriji Srbije, te da je neophodno intenzivno tretirati komarce i poduzimati mjere kako bi se zaštitilo od njihova uboda.

Po njegovim riječima, važna je osobna zaštita, odnosno da se u večernjim i ranim jutarnjim satima ne izlazi bez dugih rukava i nogavica i da se postavljaju zaštite na prozorima.

Također, potrebno je iz dvorišta ukloniti mjesta sa stajaćom vodom i izbjegavati lokacije pored bara i rijeka u večernjim satima.

"Lokalne samouprave moraju staviti među svoje prioritete i tretman komaraca. Imamo i podatke da jedan broj lokalnih samouprava još uvijek to nije uradio", dodao Ilić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije