Regionalni portal za napadnute novinare i novinarke

Radiosarajevo.ba
Regionalni portal za  napadnute novinare i novinarke

Ubojstva, zaplašivanja pištoljem ili bombom kašikarom,prebijanja metalnom šipkom i bejzbol palicom, lomljenje šaka, ruku i nogu, pa čak i kamenovanje, udaranje nogom, psovanje te otkazi, sve su to načini na koje pojedinci ili institucije žele zastrašiti novinare i utjecati na slobodu govora, mišljenja i medija

Ovim rečima počinje sa radom prvi portal na prostoru bivše Jugoslavije koji se bavi napadima na novinare, www.napadi-na-novinare.com. Prema rečima osnivača portala, hrvatskog istraživačkog novinara Hrvoja Appelta, koji je došao u žižu javnosti pre nekoliko meseci kada je na Savetu za korupciju održao govor o sprezi medija i politike, 90 odsto slučajeva napada na novinare nikada nije rešeno.

„Ideja portala je da bilježi sve napade koji su se dogodili na novinare, fotografe ili snimatelje u regiji od raspada Jugoslavije. Motivi naručitelja, bilo da se radilo o ubojstvima, premlačivanjima ili usmenim prijetnjama, uvijek je bio isti - napad na slobodu izražavanja, mišljenja, govora i medija općenito”, objašnjava Appelt u uvodu.

„Poražavajuća činjenica, koju većina ne zna, je da preko 90 posto napadača policija ne pronalazi a 99 posto pravosuđe nikad ne sankcionira. Mislite li da je vrijeme da se to promjeni? Ako ne, možda će vam u odluci pomoći podatak iz istraživanja koje sam proveo a pokazuje da je proteklih godina eskalirao broj zločina počinjenih prema novinarima, fotografima i snimateljima a da nadležne institucije čine (pre)malo kako bi to zaustavile! Napadi se ponavljaju, političari prijete, a dok države grcaju u dugovima novinari dobivaju batine jer pišu o kriminalcima ili, pak, otkaz jer nose majcu s natpisom "I don't need sex, the government fucks me every day", kaže Apelt.



Apelt poručuje čitateljima: "Dobro upoznajte ljude koji izlažu svoj život da bi istina izašla na vidjelo, a na stranicama ćete saznati tko su oni, na koji su način napadnuti, te tko su njihovi napadači i naručitelji takvih zločina”.

Pored internet portala, biće organizovana i putujuća izložba fotografija o napadima na novinare koja će svoju premijeru imati u Rovinju, na Weekend Media festivalu sredinom septembra.

Ideja je da se izložba kreće od grada do grada gde su se dešavali napadi na novinare kako bi podsetili javnost šta se desilo.



U Srbiji su nerešena ubistva novinarke Duge Dade Vujasinović (1964 -1994), izdavača i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije (1949 - 1999) i dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića (1954 - 2001) a napadači koji su sa dve kašikare ispod prozora pokušali da ubiju novinara "Vremena" Dejana Anastasijevića nisu pronađeni.

U Hrvatskoj je prišle godine ubijen vlasnik Nacionala Ivo Pukanić, neposredni izvršioci su uhapšeni ali pravi nalogodavci su još uvek nepoznati.



Napadači koji su pretukli novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša još nisu pronađeni.

U Crnoj Gori neposredni izvršilac ubistva Duška Jovanovića, vlasnika lista Dan, nedavno je osuđen, ali nalogodavac nikada nije pronađen. Nedavno je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša sa sinom pretukao novinara "Vijesti".

Vodeća politička novinarka sa Kosova Jeta Džara ovog ljeta se našla na meti provladinog tabloida Infopress u čijem su je glavnom tekstu na naslovnoj nazvali „špijunkom srpske tajne polcije“ i pozvali čelnike državne televizije da ukinu njenu emisiju.

U pomenutom tekstu se osim konstatacije da je špijunka, prognozira da će Jeta imati kratak život.

U svim zemljama u regionu postoje novinari koji žive pod zaštitom policije zbog svakodnevnih prijetnji smrću jer rade svoj posao.

e-Novine.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije